Најновије

РАСПАДА СЕ КРАЉЕВСТВО: Лондон заводи принудну управу у Северној Ирској! Шкоти захтевају нови референдум!

Шкотски посланици гласали су да се премијерки Николи Стерџон омогући да поднесе званичан захтев Влади Велике Британије да се одржи нови референдум о независности Шкотске, уочи формалног покретања процеса изласка Британије из ЕУ.

Распада се Краљевство (Фото: public, Правда)

За подношење захтева за одржавање новог референдума гласало је 69 посланика, док је 59 било против, пренео је АФП. За референдум је потребно одобрење Владе Велике Британије, а Мејова је већ рекла да "сада није време“ за то. Стерџонова је прошле године изјавила да је Шкотска приморана да напусти ЕУ против своје воље.
Последња истраживања показала су да подршка независности Шкотске износи 46 одсто, што је највећи удео од 1999. године, од када се спроводи такво истраживање. Британска премијерка Тереза Меј најавила је раније да ће сутра активирати члан 50 Лисабонског споразума којим се покреће излазак Британије из Европске уније након 44 године чланства и отпочињу преговори за које се очекује да ће трајати две године.

Ирско питање

Уколико северноирски политичари не успеју да формирају регионалну власт у наредне три недеље, Британија ће размотрити све опције за Северну Ирску, укључујући и директну владавину из Лондона, саопштио је британски министар за Северну Ирску. Политика Северне Ирске налази се у кризи откад се ирска националистичка партија Син Фејн повукла из владе у јануару, због чега су одржани избори 2. марта, а након чега је изгубљена пробританска већина која је на власти у провинцији била скоро читав век. Рок од три недеље истиче следећег понедељка, па се страхује да ће власт бити премештена из провинцијске владе у Лондон, наводи Ројтерс. "Не желимо да видимо повратак директне владавине", рекао је данас британском парламенту северноирски министар Џејмс Брокеншајр, додавши да ће све опције бити размотрене у случају да преговори не успеју. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА