Најновије

Тачи предочио шта ће се десити уколико Срби буду блокирали формирање војске Косова!

Хашим Тачи, председник тзв. државе Косова, изјавио је да су институције Косова спремне да са представницима косовских Срба разговарају о уставним променама, као предуслову за формирање Војске Косова.

Хашим Тачи (Фото: Правда)

Тачи је, међутим, рекао да су законске измене поново реална могућност, уколико Срби буду у недоглед блокирали трансформацију Безбедносних снага Косова у војску. Тачи је у интервјуу за Радио Слободна Европа рекао да идеја о формирању Оружаних снага Косова није данашња, већ је део пројекта безбедносног сектора Косова.
"За формирање Оружаних снага Косова, ми као Косово имамо потпуну сагласност САД и НАТО још од почетка 2014. Ја сам се састао са (замеником помочника америчког државног секретара Брајаном) Хојтом Јиом и амбасадором (САД на Косову Грегом) Делавијем, и оно што је важно јесте да имамо исти циљ - да Косово има своје оружане снаге, да то буде постепени, свеобухватни процес, уз присуство свих заједница, укључујући и Србе", казао је Тачи.
Косовски председник је рекао да су Срби и други припадници мањина и сада део Безбедносних снага Косова, али да је потребна већа активност да би Косово имало мултиетничке оружане снаге, засноване на НАТО стандардима.
"У потпуности смо сагласни да се тај процес обави путем уставних промена. Преостало време је нова могућност, нарочито након повратка Српске листе у институције Косова, да са њима разговарамо и да поново чујемо њихове забринутости што озбиљније, као и њихову вољу, а како би сви били део овог процеса унутар земље, у партнерству с међународном заједницом, посебно са САД и НАТО", казао је Тачи и додао да су институције спремне да се ово питање реши изменама Устава Косова.
"Наредних дана и недеља разговараћемо са српском заједницом, са Српском листом, али и са свим осталим заједницама, како би то био добро организован и координисан процес. Не верујем да ико може у недоглед да се буни против права косовских институција да оснују војску, или да покуша да стави вето, јер нико нема право на вето", казао је Тачи.
"Наредних дана и недеља очекујем састанак с њима како бисмо искрено и одговорно разговарали да у складу са уставним и законским овлашћењима кренемо напред", казао је косовски председник. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА