Најновије

ИПАК И СА ДОДИКОМ: Ево шта је председник РС рекао Федерики Могерини

Предсетавница Европске уније која је на "балсканској турнеји", успела је да одржи састанак са Милорадом Додиком, након што је приликом првог њеног покушаја председник Српске морао да оде у Русију, на састанак са Сергејом Лавровим.

Могерини - Додик (Фото: Синхуа, ЈуТјуб)

Председник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик истакао је након састанка са високим представником ЕУ Федериком Могерини да су власти Републике Српске опредељене за европски пут БиХ, али да желе да РС буде видљива на том путу кроз механизам координације. "Република Српска је учинила све у оквиру економске реформске агенде и једина је испунила услове из писма намере ММФ-а", оценио је он. На састанку са високом представницом Могхерини, челници политичких партија у БиХ истакли су своју опредијељеност ка европским интеграцијама БиХ. Додик каже да проблем лежи у томе што механизам координације није профунксионисао, а за то окривљује Савет министара БиХ, који, како је рекао, уопште није испунио своје обавезе. "Колико сам разумео, то је приоритет који смо данас усагласили", истакао је он.
Власт у РС, додаје, прихватила је модел механизма координације који је и усвојен. "Но, имаћемо проблем уколико он не профункционише", упозорио је Додик. Председник Српске је оптужио лидера СДС-а и потпредседника ПДП-а Вукоту Говедарицу и Игора Црнадка да су на данашњем састанку инсистирали на томе да тежом прикажу ситуацију у Републици Српској. "Није коректно да ову прилику користе за ниске политичке обрачуне", констатовао је Додик. ПМилорад Додик изјавио је пре састанка у Сарајеву да БиХ има застоје на путу ка ЕУ који су депримирајући, јер ФБиХ и БиХ, за разлику од Републике Српске, нису учиниле шта је требало у оквиру Реформске агенде. Додик је истакао да је чињеница да није профункционисао механизам координације, да је Република Српска учинила све што је требало у оквиру Реформске агенде, а да ФБиХ и заједнички ниво БиХ то нису учинили. "Уважавајући високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини, дошао сам у Сарајево на састанак да кажем да су ствари у вези са Упитником и остале везане за кретања ка ЕУ, заблокиране", рекао је Додик новинарима.

Изражена опредељеност за наставак провођења Реформске агенде

Председник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је вечерас у Сарајеву, након састанка са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, да су представници политичких партија из БиХ изразили опредељење да се настави са спровођењем Реформске агенде. Говедарица је изразио задовољство што су представници политичких партија из БиХ током сусрета поновили опредељење за европски пут БиХ. Он је рекао да је састанак био прилика да анализирају шта је БиХ урадила на европском путу у протеклих годину дана, а урађен је значајан део активности. "Морам да признам да сам, нећу рећи охрабрен, али ми је било драго да чујем од председника СДА Бакира Изетбеговића да је спреман да прошлост остави далеко иза нас и да гледамо искључиво како у будућности може да функционише БиХ", рекао је председник СДС-а. Говедарица је истакао да је Изетбеговић током сусрета изразио спремност на потписивање декларације која ће политичке странке из БиХ обавезивати да раде искључиво на питањима како земља треба да се креће ка европским интеграцијама.

Црнадак: Узурпација институција БиХ - опасност за европски пут

Потпредседник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да је, у овом моменту, највећа опасност по реформе и европски пут БиХ узурпација заједничких институција и паралелизам, те покушај да један народ себи привуче одлучивање ван институција. "Надам се да су те ствари иза нас, бар смо такве поруке чули данас у Сарајеву, идемо даље путем дијалога и међусобног уважавања", рекао је Црнадак новинарима, након састанка представника странака потписница Реформске агенде са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини. Он сматра да је 2016. била најбоља европска година за БиХ до сада, те да ће настојати показати да и ова година може бити једнако добра. Црнадак је рекао да је ПДП, од 1999. године када је настао, имао за циљ Републику Српску и БиХ у ЕУ. Извор: СРНА, Независне новине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА