Најновије

ТЕНЗИЈЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Албански председник долази са овом намером!

Албански председник Бујар Нишани посетиће данас, према најавама, општине на југу Србије са већински албанским становништвом, а сама најава изазвала је реакције политичара у Србији, како Албанаца, тако и Срба.

Албански председник Бујар Нишани (Фото: Синхуа)

Нишани долази, како је раније рекао председник националног савета Албанаца Јонуз Муслиу, да би се упознао са условима у којима живе Албанци и тврди да о Албанцима, према Уставу Албаније, треба да се стара матична држава.
- Он долази да посети Албанце. Јер, Устав Албаније каже да сва права Албанаца треба да брани држава Албанија - тврди Муслиу.
Нишани ће бити први председник Албаније од 1948. године, односно од посете Енвер Хоџе, који долази у Србију.
Министар за рад Александар Вулин је реаговао на ту изјаву и навео да је она опасна, да призива сукобе где их нема и поручио да је онај ко тако говори непријатељ и Албанаца и Срба и мирног живота.
Вулин је поручио да о Албанцима на југу Србије и остатку њене територије бригу води Република Србија, као и о сваком другом грађанину који живи у Србији, водећи притом рачуна о специфичностима сваке од националних заједница, да свачија права буду заштићена и ни на који начин повређена.
- Сведоци смо, каже Вулин, да се на Балкану поново буди великоалбанска политика и да све чешће у нашем суседству видимо до чега долази када почне да се говори о прекрајању граница, о мешању у унутрашње ствари друге државе и о томе да неко има екслузивно право да заступа некога.
Општина Бујановац позвала је грађане да у подне дочекају албанског председника и покажу му гостопримство.
Нишани не долази у Бујановац илегално, већ по позиву и уз претходну сагласност Београда, рекао је за "Политку" заменик председника општине Бујановац Стојанча Арсић који истиче да се без потребе ствара паника и дижу тензије у српској заједници. - Посета Бујара Нишанија је званична, следи после позива председника општине Шаипа Камберија који је пре извесног времена био у Тирани где је разговарао на који начин Албанија може да помогне на југу Србије - рекао је Арсић. Поводом изјава Муслиуа, да права Албанаца треба да штити Албанија, Арсић каже да ће "сва права Албанаца бити остварена у Републици Србији и да ће имати исто онолико права као што имају све друге националне мањине - ни више ни мање од тога". Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да не очекује тензије током те посете. - Наш посао је да не дозволимо да такве тензије угрозе безбедност грађана, ма где они живели у Србији и ми ћемо се трудити да и та посета тако прође - рекао је Стефановић и додао да у Србији, за разлику од других, нико не линчује, убија, нити покушава да малтретира оне који дођу у нашу земљу. - Наши гости се осећају добродошло у Србији, без обзира да ли нам се увек свиђа шта имају да кажу. Они су на територији наше земље сигурни - подвукао је Стефановић. Југ Србије у којима живи албанско становништво посетио је 2014. године премијер Албаније Еди Рама. Он је током званичне посете Србији обишао и Прешево и разговарао са тамошњим лидерима Албанаца.

Арсић: Нишани не долази илегално, непотребне тензије

Председник Албаније Бујар Нишани не долази у Бујановац илегално, већ по позиву и уз претходну сагласност Београда, рекао је за "Политку" заменик председника општине Бујановац Стојанча Арсић који истиче да се без потребе ствара паника и дижу тензије у српској заједници. - Посета Бујара Нишанија је званична, следи после позива председника општине Шаипа Камберија који је пре извесног времена био у Тирани где је разговарао на који начин Албанија може да помогне на југу Србије. Договрена је санација крова на згради основне школе у Самољици, рачунамо да ће бити нешто реализовано и у пољопривреди око пластеничке производње - рекао је Арсић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА