Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРЕТЊЕ: "22. априла ће тећи шарена крв!"

Главно државно тужилаштво у Карлсруеу испитује веродостојност новог писма у којем се преузима одговорност за напад на играче Боруссије из Дормунда, али у којем се истовремено најављују нови напади, између осталог, и на простесте уперене против популистичке странке Алтернатива за Немачку (АфД) 22. априла у Келну, јављају немачки медији.

Нереди у Немачкој (Фото: zuerst.de)

- Морамо сваку претњу узети озбиљно с обзиром на то да још не располажемо чврстим индицијама о позадини напада на аутобус с играчима Борусије Дортмунда - речено је из безбедоносних извора берлинском дневнику "Тагесшпигел" чија је редакција и примила најновије писмо у којем се преузима одговорност за напад у уторак, а садржај упућује на десно радикалну позадину.

Најављен напад за 22. априла?

У анонимном и-мејлу, који је редакција "Тагесшпигла" примила још у четвртак увече "позива се на Адолфа Хитлера" те се критикује политика мултикултурног друштва те посебно избегличка политика владе Ангеле Меркел. У и-мејлу се надаље прети новим нападима те се истиче како је напад на Борусију био "тек почетак".
- 22. априла ће потећи шарена крв - стоји у допису, а истражитељи то повезују с великим протестима против десног популизма који би се следеће суботе требало да се одржи под слоганом "Шарено против смеђег" (при чему се смеђа доживљава као боја националсоцијалиста и њихових идеолошких наследника) одржати у Келну. Повод за протесте је страначка конвенција АфД-а која се 22. априла одржава у Келну.

Неко само жели пажњу?

Истражитељи сматрају да је могуће да се ради о некоме ко жели да искористи пажњу јавности након напада у уторак, али упркос томе темељно истражује позадину. Ово је већ треће писмо у којем се преузима одговорност за напад на Дортмундове играче. Први допис с наводно лево-екстремистичком позадином истражитељи су брзо окарактерисали као лажан. Али истражитељи у међувремену "оправдано сумњају" и у веродостојност три писма истог садржаја која су пронађена у близини напада и у којима одговорност преузима тзв. Исламска држава. Двојица исламиста који су ухапшени у среду у међувремену се више не повезују с нападом. У нападу у уторак увече на аутобус играча Боруссије озлеђен је један играч и један полицајац из пратње. Погледајте ОВДЕ како су сиријски дронови разбили пацовску мрежу терориста. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА