Најновије

ТУРСКА (НИ)ЈЕ ИЗАБРАЛА: Ердоган прогласио победу! Почињу протести у три највећа града (ВИДЕО)

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган одржао је говор након данашњег гласања које је одлучило историјску промену те земље, јавља агенција "Анадолија".

Ердоган не делује претерано задовољно (Фото: Синхуа, Правда)

- Желео бих да данашњи резултати буду корисни нашој земљи и нама као народу. Моја нација је донела одлуку о уставној промени и ово гласање је важан показатељ ваше будућности - рекао је Ердоган. Он је објаснио да је лако штитити позицију, али тешко покренути промену коју није било лагано промовисати. - Турска је донела историјску одлуку о свом систему. Захваљујем се Јилдириму, Бахчелију и Дестицију за гласове. Председнички систем је прихваћен и систем владавине је променио народ. Ово је победа целе Турске - нагласио је. Додао је да су примећени порасти одобравања у одређеним деловима земље, али и да је почела нова ера. - Очекујемо да ће друге земље и институције поштовати одлуку нашег народа. Захвалан сам свима који су гласали и тиме осигурали демократију и будућност. Заиста смо целина, много нас је, живи смо, браћа смо, ми смо Турска. Чека нас доста посла. Већ смо на путу, а сада ћемо ићи брже тако што ћемо променити брзину - навео је Ердоган. Он је навео да незванични резултати показују да је око 25 милиона гласача подржало уставне реформе, док је против било 1,3 милиона мање. - Неће сви чланови уставних промена одмах ступити на снагу - казао је Ердоган, додајући да ће неки ступити на снагу у новембру 2019. Он је рекао да је сваки глас на референдуму био важан, да је подршка уставним променама порасла на југоистоку Турске и да су гласови из иностранства имали великог удела у успеху референдума, пренео је Ројтерс. Турска опозиција већ је оспорила регуларност референдума, а више о томе прочитајте ОВДЕ. Погледајте цео Ердоганов говор, у ком је приметан изостанак слављеничке еуфорије:

Одмах почели протести

Грађани неколико делова Истанбула, највећег града у Турској, ударали су шерпама и лонцима на прозорима својих домова, док је председник Реџеп Тајип Ердоган проглашавао победу на данашњем референдуму уставних реформи. Ово је, како је навео Ројтерс, традиционална форма протеста. Незадовољство су изразили становници најмање четири насеља Истанбула, јавила је британска агенција, позивајући се на очевице. На друштвеним мрежама, објављене су фотографије и видео снимци на којима се види како су се у појединим деловима града окупиле и мање групе демонстраната. Три највећа града - Истанбул, Анкара и Измир - на референдуму су гласала против, напомиње Ројтерс. Извор: Блиц, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА