Најновије

НАЈСТРОЖЕ ЧУВАНА АМЕРИЧКА ТАЈНА: ЦИА открила ко би владао државом у случају нуклеарног рата

Доналд Трамп је као председник стекао моћ над једном од најмоћнијих војних индустрија на свету али и многобројне сукобе, па чак и претње нуклеарним ратом. Документи ЦИА откривају како се Америка спремала за нуклеарни рат.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Амерички председник Џими Картер је крајем 70-их година 20. века почео да прави озбиљне планове за случај да избије нуклеарни рат и како би се држава понашала. Међутим, одмах је наишао на проблеме. На пример, од федералних агенција се очекивало да изграде бункере где си сакрили раднике, али оне ту обавезу нису озбиљно схватиле.
У случају напада, челници главне команде наредили би премештање 60 званичника извршне власти на једну од сигурних локација, а примарна је била на планини Маунт Ведер у Вирџинији. Међутим, ваздушне снаге нису имале довољно летелица како би извршиле овај задатак. Такође, требало је обновити нуклеарна склоништа али и направити процедуре за евакуацију већине популације. А сценарио нуклеарног напада није био обухваћен чак ни војним вежбама.
Картер је наредио да се обједини национални програм цивилне заштите, да би могло да преживи 80 одсто становникаа 1979. основао је и Савезну агенцију за ванредне ситуације (ФЕМА).
А онда је Картер направио и механизам да осигура својим наредницима могућност наређивања ако би избио рат. Након неколико опција, главни план је био да се припреми пет "међуагенцијских тимова" од по 50 људи, а који би били размештени на неку од сигурних локација. Одатле би обављали све функције извршне власти а првобитно би имали задатак да нађу правог председника, односно државника највишег ранга који преживи.
Тимови би комуницирали са другим тимовима и са преживелим из Пентагона, примали би обавештајне податке и били у контакту са државним и локалним властима. Сваки од тимова осмишљен је тако да може да делује пуних пола године самостално а сем тога у Картеровим плановима постоје и упутства како поновно оформити Конгрес, мобилизовати националне ресурсе као и многе друге ствари.
Иначе, Роналд Реган није био задовољан Картеровим плановима, је сматрао да је немогуће осигурати преживљавање Кабинета председника. Али га је његов саветник Томас Рид убедио да само коригује ове планове. Планови су сигурно напредовали од тада до данас, а држе се у најстрожијој тајности.
Масовна евакуација становништва у Северној Кореји, рат се не може избећи, Трамп сигурно напада … Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Foreign Policy, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА