Да ли сте знали да печени кромпири и тост хлеб могу да угрозе ваше здравље? Прочитајте зашто ћете ограничити порције ове хране већ данас...
Хлеб и кромпирићи могу да изазову рак, тврди Британска агенција за стандарде у исхрани која је 23. јануара 2017. године покренула кампању "Увек бирајте златно". Опасна супстанца која настаје приликом припреме кромпира или печења кришки хлеба у тостеру назива се акриламид. Она настаје од комбинације шећера, аминокиселина и воде који у хемијској реакцији на температури већој од 120 степени Целзијуса. До стварања акриламида настаје кад год припремамо намирнице које се претежно састоје од скроба - уз хлеб и кромпир, ризични могу да буду и кекс и житарице.
Неколико савета за чување и термичку обраду ових намирница могу да нас заштите од канцерогеног дејства акриламида! 1. Изаберите златну боју кад год тостирате, печете или пржите намирнице као што су хлеб, кромпир, пашканат и друго коренасто поврће. 2. Никад немојте држати сирови кромпир у фрижидеру - ниска температура подстиче стварање шећера у кромпиру, па ће и акриламида бити више после термичке обраде. 3. Уравнотежите своју исхрану - осим поврћа са угљеним хидратима, потрудите се да на јеловнику редовно имате и зелено поврће и воће. Истраживања су показала да акриламид штетно делује на ДНК и изазива карцином код животиња, а за деловање на људски организам још није прикупљено довољно доказа. Међутим, проблем је у томе што за сада уопште немамо података о количини акриламида присутној у просечним оброцима - Британска агенција тврди да је свакако треба ограничити. Доктори оштро упозорили: Никад немојте да пијете бруфен, нарочито ако имате више од 40 година! Више о томе читајте
ОВДЕ. Извор: Lovesensa