Најновије

ИСТОРИЈСКО ОТКРИЋЕ КОЈЕ МЕЊА СВЕ: Савезници могли да спрече холокауст?!

Савезничке снаге сазнале су за Холокауст две и по године пре него што се до сада веровало и чак су припремиле оптужнице за ратне злочине против Адолфа Хитлера.

Аушвиц (Фото: Јутјуб)

То су открили недавно пронађени тајни документи.
Откривени документи УН, који нису били јавни скоро 70 година показују да су САД, Велика Британија и совјетска влада већ у децембру 1942. године знале да је убијено најмање два милиона Јевреја, а да је још пет милиона било животно угрожено, пише британски Индепендент.
Лист наводи, да су савезници, упркос том сазнању, учинили веома мало како би спасили оне који су били у смртној опасности или им понудили уточиште. 
У марту 1943. године, министар у ратном кабинету Винстона Черчила Висконт Кранборн казао је да Јевреје не би требало сматрати посебним случајем и да је "Британско царство" већ препуно избеглица. 
Дан Плеш аутор недавно објављене књиге "Људска права после Хитлера", казао је за Индепендент да су највеће силе коментарисале масовно убијање Јевреја две и по године пре него што се то до сада мислило. 
- Сматрало се да су сазнали за Холокауст када су открили концентрационе логоре, али ово су јавно коментарисали у децембру 1942. године - рекао је Плеш. 
Према његовим речима, савесници су припремали оптужбе за ратне злочине на темељу сведочења људи који су прокријумчарени из кампова, као и покрета отпора у многим окупираним земљама. 
Он је открио и да су Рузвелтовог изасланика УН Херберта Пела одбили антисемити из Стејт департмента. 
Пел је касније тврдио да су појединци у Стејт департменту били забринути да би амерички економски односи са Немачком након рата могли бити нарушени, уколико се настави такво кривично гоњење. 
Након што је Пел изашао са тим у јавност, Стејт департмент се сложио да се спроведе судски процес у Нирнбергу. 
Плеш је казао да је архива на којима је засновао истраживање била затворена за истраживаче 70 година, а отворена је након интервенције бившег америчког амбасадора при УН Саманте Пауерс. Погледајте ОВДЕ шта је Додик поручио бањалучком бискупу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА