Најновије

ШИПТАРИ НЕ ОДУСТАЈУ: Оживљавају план Велика Албанија, сулуди пројекат који траје век и по

Идеја велике Албаније постоји готово 140 година, а од ње Албанци ни данас не одустају.

Рама и Тачи (Фото: Јутјуб)

Неодговорне изјаве албанског премијера Едија Раме и председника Косова Хашима Тачија, заједно са ратнохушкачком поруком председника општине Бујановац Јонуза Муслијуа, повампириле су само наизглед успавану идеју која се први пут помиње 1878. године, на скупу Арбанаса у Призрену.
- Они су се окупили како не би дозволили да муслиманске области припадну балканским земљама, пошто је након рата са Турском руска војска дошла до Цариграда, а Отоманско царство изгубило власт у овом региону. Арбанаси нису били демократски изабрани изасланици муслиманског живља, већ бегови који нису имали националну свест, нити су причали истим језиком, пошто албански језик није још постојао. Користили су грчке и турске речи и латиницу и нису имали националну политику - истиче историчар Чедомир Антић.
Међутим, та Арбанаска лига залагала се за уједињење свих муслиманских области, од јужне Албаније и Епира (Јањина), преко данашње северне и средње Албаније (Скадар, Тирана и Елбасан), делова Македоније (Скопље, Дебар, Гостивар, Прилеп, Велес, Битољ и Охрид), до Косова са деловима Србије и Македоније (Пећ, Ђаковица, Призрен, Нови Пазар, Митровица, Сјеница, Приштина, Гњилане, Прешево и Куманово).
Модерна Албанија настаје 1912. године, и то захваљујући, пре свега, Аустроугарској. Један од кључних стратешких интереса Беча је био да под њиховом контролом буде албански простор, да би спречила јачање балканских земаља и онемогућила ширење утицаја Русије.
- Да то Беч тада није урадио, Албанци би данас имали на Балкану улогу сличну Бретонцима у Француској или Велшанима и Шкотима у Великој Британији - наглашава Антић.
Након слома Немачке у Другом светском рату, обнавља се Албанија у предратним границама, а Југославији се враћају територије анектиране током рата. Доласком комунистичког вође Енвера Хоџе на власт, поново се оживљава мегаломански план о великој Албанији, који додатно јача распадом бивше Југославије и стварањем лажне државе Косово.
- Тренутно имају две државе на Балкану и једну консензуалну у Македонији, као и битан утицај у Црној Гори. Ако за Србију и Грчку није проблем да остану без дела територије, поставља се питање шта ће бити са Македонијом и Црном Гором. Пројекат велике Албаније обухвата и Подгорицу и Скопље, али и многе области где Албанци не чине ни 10 одсто становништва - објашњава Антић.
Од велике Албаније веће је питање да ли би таква држава могла да опстане, сматра Милоје Здравковић, аутор текста "Велика Албанија - обликовање нове нестабилности на Балкану", у часопису "Војно дело" и истиче географске поделе Албанаца на Тоске и Геге, које дели река Шкумба, поделе по верској основи на муслимане, римокатолике и православце, крвну освету као традиционални начин решавања спорова између племена (кланова) и поделе по питању "велика Албанија" или "велико Косово".

Захтев за смену Муслијуа

Општински одбор СНС-а у Бујановцу затражио је јуче од српских одборника у локалном парламенту да ускрате подршку председнику општине Јонузу Муслијуу, како би се расписали ванредни локални избори.  Тачи одговарио Хану да пројекат "Велике Албаније" пропагира Србија, због своје "Велике Србије". Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА