Најновије

ВЕЛИКА НЕПРАВИЛНОСТ НА ИЗБОРИМА: Гласови дијаспоре...

Због друштвених мрежа било је питања о сврси предизборне тишине, али док не буде промењен закон, она остаје да важи.

Избори (Илустрација: Правда)

Резултати гласања наших грађана у иностранству, који су своје бирачко право искористили још у суботу, осванули су ујутро, на сам дан гласања у Србији и усред предизборне тишине, на друштвеној мрежи „Твитер”.
Владимир Димитријевић, председник РИК-а, рекао је за „Политику” да не зна како се то догодило, да се ово тело држи закона, који каже да се резултати не објављују до завршетка гласања, али подсећа да РИК ради у проширеном саставу, па је могуће да су подаци тако стигли на „Твитер”.
Прва се на „Твитеру” огласила новинарка Татјана Војтеховски, једна од сто јавних личности које су подржале кандидатуру Саше Јанковића, објавивши да је Јанковић у Лондону добио 71,3 одсто гласова. Уз овај податак, она је поручила: „Идемо!” На питање твитерашице Биљане зар се резултати у дијаспори смеју објављивати пре затварања бирачких места у Србији, Војтеховска је одговорила: „Је л’ вам ја личим на РИК?”
Према подацима Републичке изборне комисије, на 53 бирачка места у иностранству укупно је уписано 11.590 бирача. Како су они гласали у неким светским метрополама објавио је пре подне портал „Дневни журнал”, наводећи да су се ове информације прво појавиле на „Твитеру”, а према тим подацима Саша Јанковић је у Лондону добио 241 глас од укупно изашлих 338 бирача. Вук Јеремић, како је наведено, освојио је 27 гласова, Бели Прелетачевић 24, а Александар Вучић 19. Јанковић је највише гласова освојио и у Чикагу – 137, као и у Вашингтону – 149.
Објављивање резултата избора пре затварања бирачких места јесте кршење предизборне тишине.
Међутим, тешко да ће неко ко је то учино на друштвеним мрежама бити кажњен због тога, јер је Закон о избору народних посланика, којим је регулисана предизборна тишина, донет много пре постојања друштвених мрежа, па се оне у њему и не помињу.
Тако предизборна кампања на друштвеним мрежама практично није ни престајала, баш као ни у време прошлогодишњих парламентарних избора. Управо због друштвених мрежа било је питања о сврси постојања предизборне тишине, али она, док не буде промењен закон, остаје да важи. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА