Најновије

Дачић ће бити технички премијер

Лидер напредњака Александар Вучић први је актуелни премијер у историји вишестраначја који је изабран за председника Србије. Међутим, да би могао да преузме дужност – мора да поднесе оставку, што повлачи и прелазак његовог кабинета у технички мандат, до избора нове владе.

Дачић (Фото: СПС)

За разлику од министара, он неће моћи да одради посао „техничког премијера”, јер председник државе може да има само ту функцију. Тако се Ивици Дачићу пружа прилика да још једном, овај пут „по сили закона” и као први потпредседник, обавља послове премијера, макар и техничког.
Вучић је одмах после избора за председника најавио да ће бити премијер још два месеца, до истека мандата садашњег шефа државе Томислава Николића, а он престаје 31. маја. Дакле, Вучић би требало да положи заклетву по истеку Николићевог мандата. Не постоји ниједан пропис који регулише рок у којем је новоизабрани председник обавезан да положи заклетву, чиме и званично почиње његов петогодишњи мандат. Међутим, Устав врло јасно прописује да председник републике не може да „обавља ниједну другу јавну функцију или професионалну делатност”, због тога Вучић и мора да поднесе оставку и зато не може бити ни „технички премијер”.
Ситуацију када актуелни премијер бива изабран за председника државе, судећи по прописима, ни законописци нису имали у виду, па због тога и није регулисана Законом о влади. Према одредбама овог закона, „председник владе одређује једног потпредседника владе за првог потпредседника који га замењује за време одсутности или спречености са свим овлашћењима председника владе, изузев овлашћења предлагања избора или разрешења члана владе”. Ово је практично једина одредба која би могла да се примени на ситуацију када Вучић поднесе оставку на место премијера и преузме дужност председника.
Професор уставног права Ратко Марковић каже  да би ова одредба могла да се примени на поменуту ситуацију и додаје: „На терену смо фикције, али држава не може да постоји без органа Уставом утврђених. То је иста ситуација као када се разболи и није у стању да обавља функцију, или умре у току мандата, онда дужност обавља први потпредседник.” Дакле, Ивица Дачић би, као први потпредседник, до избора нове владе требало да обавља дужност техничког премијера. Техничка влада не може осим текућих послова да ради ништа друго, па ни да, између осталог, предлаже законе Скупштини Србије.
Кад Вучић поднесе оставку на премијерску функцију, Народна скупштина Србије ће је на првој наредној седници да је констатује, чиме му престаје мандат. Тада ће моћи да у Скупштини Србије, на свечаној седници, положи заклетву, чиме ће и званично ступити на нову дужност. Наравно, пракса је да новом председнику стари председник преда дужност у згради на Андрићевом венцу. Дакле, Томислав Николић ће дочекати Александра Вучића, као што је њега дочекао Борис Тадић, показати му ново радно место и предати му дужност. Николић је организовао и, како је то назвао, инаугурацију, али то је, у нашим условима, практично пријем који приређује нови шеф државе за одабране званице, који, за разлику од инаугурације америчког председника, нема никакав правни значај. У нашим условима инаугурацијом би се могло назвати полагање заклетве у Скупштини Србије.
Вучић би, а тако је и најавио, одмах по ступању на дужност требало да обави консултације са представницима изборних листа које су ушле у парламент и да након тога предложи Скупштини Србије мандатара за састав нове владе. Мандатар ће изнети програм и предложити чланове владе. Ко год да буде мандатар, а лицитирање увелико траје, тешко да ће своје намере спаковати у повећу књигу, коју је, у скраћеној верзији, Александар Вучић, као мандатар, посланицима читао пуних шест сати. Не би требало очекивати ни неке значајније промене у министарском саставу, уколико их уопште буде.

Нови координатор служби безбедности

Предлагање мандатара за састав нове владе свакако је приоритетни посао за Александра Вучића, а потом може да се посвети решавању кадровских питања која су у његовој надлежности. Мораће, између осталог, да пронађе човека који ће га наследити на месту координатора служби безбедности, на које је њега именовао Томислав Николић још 2012. године, када је обављао функцију првог потпредседника владе и министра одбране. Када је први пут постао премијер, Вучић је рекао да ће врло брзо поднети оставку, али то до данас није учинио, због чега је врло често био критикован и у парламенту и у јавности. Сад ће, ипак, то морати да учини, а ко ће доћи на то место? Према причама које су се чуле пошто је Вучић одлучио да смени Братислава Гашића због увреде новинарке ТВ Б92, бивши министар одбране требало је да дође на место координатора служби безбедности, или шефа БИА. Те приче су активиране и ових дана, а сам Гашић рекао је за „Курир” да би му „била част да се врати у државну службу”. Колика новчана награда следује Вучићу због победе на изборима погледајте ОВДЕ.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА