Најновије

ВУЧИЋ: Правимо нову СФРЈ плус Албанију

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић заложио се за економско и тржишно повезивање држава бивше Југославије, и Албаније, јер би то подигло привреде ових држава и оснажило регионалну сарадњу.

Вучић (Фото: Синхуа)

У интервјуу за амерички портал "Политико", Вучић је истакао да би, ако се други сложе с његовим планом, постали тржиште од 20 милиона људи, што је врло значајно, јер би могли да привуку много више инвеститора.
- Мислим да то и остали разумеју - казао је Вучић.
На питање да ли жели да створи нову Југославију, Вучић је казао да се ради о "старој Југославији плус Албанији".
- То је политичка идеја без угрожавања суверенитета тих држава. Подићи ће наше економије. Нама је потребна стопа раста од 4 до 5 посто годишње, а не 3. То није довољно - казао је Вучић.
На питање како мисли да постигне такву сарадњу с обзиром на тензије у суседству, Вучић је казао да је Тито то успео.
- Био је комунистички диктатор, али врло паметан човек. Бравар, можете ли замислити? Али веома паметан. Знао је како повезати људе... То је оно што нам треба. Повезати људе - истакао је Вучић.
Он је своју идеју обласнио примером из праксе: "Имамо млекару која извози јогурт, млеко и сиреве у Босну. Њихови камиони морају да чекају барем 36 сати на граници да се обаве све инспекције и не знамо зашто је то тако. Све наше компаније, али и друге, уштеделе би најмање седам одсто свих трошкова да то није тако".

Увек ћу бити уз свој народ

Говорећи о ризицима конфликта на Балкану, он је казао да "што год да се догоди на Косову, увек је између Срба и Албанаца".
- Ако је барем једна страна разумна, проблеми ће се избећи. Али, у Босни су три стране и није се лако носити с тиме. Босна је право буре барута - казао је Вучић и додао да у БиХ неће бити никаквих референдума о отцепљењу.
Како је навео, то му је пре два дана, у Мостару, рекао Милорад Додик, додајући да би односи Босне и Хрватске могли да буду проблематични.
- Лидери у БиХ су љубазни једни према другима, али нисам видео да су причали о важним питањима. Кад се задубите у детаље, видите да нема могућег договора на видику. Сви се боре за своје територије и своја права - казао је Вучић.
Поводом 25. година од почетка рата у БиХ, он је навео да је од тада штошта научио.
- Ја сам поносан Србин и увек ћу бити за свој народ, али научио сам да сагледам ствари из угла других људи и да схватим шта они виде и осећају. Морамо поштовати и њихове погледе, а не гледати само на себе - закључио је Вучић.
Наводећи да увек постоје људи који нису задовољни изборним резултатима, оценио је да се на протестима у великим градовима у Србији ради о личној мржњи према њему.
Он је још казао да су "дозволили протесте", да није било интервенција, јер је то прави знак демократије, на шта је врло поносан. Колика новчана награда следује Вучићу због победе на изборима погледајте ОВДЕ. Извор: Политико, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА