Најновије

ФЕДЕРАЦИЈА РУШИ ДЕЈТОН: Српској отимају 642 хектара

Покушај преписивања војне имовине из Републике Српске на Федерацију Босне и Херцеговине. Ковачевић: Суд БиХ се позива на Споразум о сукцесији из 2001. чиме се руши Дејтон.

БиХ - РС (Илустрација: Правда)

Уколико би се реализовала идеја скована у бошњачкој политичкој кухињи у Сарајеву, да држава БиХ упише "персективну" војну имовину са територијом коју обухвата, а која се сада налази на територији Републике Српске у 17 општина, Српска би остала без 624 хектара, потврђено је "Новостима" у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, која се бори са Судом БиХ да до овога не дође. Суд БиХ је већ донео одлуку да се војна касарна у Хан Пијеску упише на БиХ, али је у току жалбени поступак. Никола Ковачевић, саветник у Министарству правде РС, каже да оваква одлука Суда БиХ нема законско упориште. - Одлука за Хан Пијесак донета је на основу Споразума о сукцесији из 2001. године који су потписале државе настале након распада СФРЈ, где се каже да је сва имовина која је остала на подручју насталих држава, сада њена имовина. Ово никако не може бити законска полазна основа и због тога одлука Суда БиХ не може бити примењена - каже Ковачевић. О подели морају да се договоре ентитети у БиХ и да се то потврди на државном нивоу. Зато је ово по речима Ковачевића још један покушај да се Српској отму и имовина и територија. Суд БиХ у образложењу одлуке за Хан Пијесак се чак позива и на референдум о отцепљењу БиХ од СФРЈ из марта 1992. године, па закључује да сва имовина постаје имовина настале државе БиХ, што је противно Дејтонском споразуму који је јасно дефинисао колика је чија територија у БиХ. Тако би, практично, дошло до рушења Дејтонског споразума! Према подацима које је РУГИП доставио, до сада је на њихову адресу стигло 11 захтевa Правобранилаштва БиХ за књижење перспективне војне имовинe и то на подручју Добоја, Приједора, Билеће, Дервенте, Прњавора, Угљевика, Фоче, Бањалуке, Мркоњић Града и Бијељине. - Од пристиглих захтева, пет је одбијено у првостепеном поступку као неосновано. На четири решења којима су захтеви одбијени су уложене жалбе, које су такође одбијене као неосноване. На један захтев који је одбијен првостепеним решењем, још није уложена жалба. Шест захтева је још у раду пред првостепеним органом у подручним јединицама РУГИП.

Нема отимања територије

Руководство РУГИП је свесно да је непровођење правоснажних судских пресуда кривично дело. - Што се тиче провођења пресуде о упису имовине у Хан Пијеску, можемо рећи да нема услова за провођење пресуде Суда БиХ. Уставом РС и Дејтонским мировниим споразумом је одређена територија Српске и сваки покушај одузимања територије од било кога, па и БиХ, је противуставан и противзаконит.

Локације

Захтеви за књижење војне имовине из РС, које је потписала бивши правобранилац БиХ Медина Вилић, односе се на касарне "Козара" у Бањалуци, "Билећки борци", "Жарко Згоњанин" у Приједору, касарне "Војвода Радомир Путник" и "Трећи мај" у Добоју, Стационарно комуникацијско чвориште "Свињар" у Прњавору, "Леотар" у Требињу, на касарну "Здравко Челар" у Дервенти, Складиште наоружања и војне опреме "Рабић" у Дервенти, Складиште погонског горива "Филиповић" у Фочи и на касарну "Војвода Степа Степановић" у Бијељини. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА