Најновије

ПОСЛЕ 22 ГОДИНЕ: Хрватски генерали још нису одговарали за злочине у акцији "Бљесак"

Данас се навршавају 22 године од хрватске војне акције "Бљесак" када је за само 36 сати из Западне Славоније у планском удару хрватске војске протерано 15.000 Срба, а убијено 283.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Парастос жртвама биће служен у цркви Светог Марка у Београду, а потом ће бити положени венци на споменик страдалим Србима у ратовима на просторима бивше Југославије у Ташмајданском парку.
Од укупног броја жртава, до сада је расветљена судбина 127 лица, док се међу несталима води још 156 особа, укључујући 65 цивила, од којих је 27 жена.
По завршетку акције, Хрвати су покупили 168 тела убијених Срба и покопали их углавном под ознаком "непознат".
У последњих пет година ексхумирани посмртни остаци 145 особа из групних и појединачних гробница, од којих је 86 идентификовано.
Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", око 1. 450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина уз помоћ заштитних снага УН.
Хрватски судови осудили су велики број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора, неколико десетина њих у злогласној "Лори" у Сплиту.
Из "Веритаса" указују да хрватски генерали Петар Стипетић, Лука Џанко, Маријан Марековић, Младен Круљац и бригадир Стјепан Гашљевић, који су по налогу Фрање Туђмана, Гојка Шушка, Бобетка и Имре Аготића, испланирали и извели акцију под звучним називом "Бљесак", нису одговарали.
Директор тог центра Саво Штрбац истиче да Хрватска никада није санкционисана због напада на подручје под заштитом УН, нити је било ко кажњен за бомбардовање српских цивила у Западној Славонији у мају 1995. године.
Наводи, међутим, да је међународно правосуђе казнило Србе због потеза које су предузели како би се од тога одбранили.
Од 15.000 Срба до сада се, према подацима "Веритаса", на подручје Западне Славоније вратило око 1.500 и то углавном старије доби, а највише их је остало у Србији и Републици Српској.
Прочитајте ОВДЕ и шта каже војни коментатор Мирослав Лазански у својој новој колумни "Време пацова". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА