Најновије

ДОК СЕ БАВЕ СРБИЈОМ, КОД ЊИХ ЈЕ ЕГЗОДУС: Славонија се празни!

Затворени капци и закључана врата празних кућа, оронула здања затворених фарми са зарђалим ланцем и катанцем на огради у Славонији су све чешћа појава.

Егзодус из Хрватске (Фото: Pixabay)

Ако пожелите да на лицу места сазнате како се данас живи у Славонији, јесу ли истините драматичне приче о напуштеним кућама које Славонци остављају иза себе отишавши „трбухом за крухом“ и јесу ли познати славонски оптимизам и увек весело расположење заиста донекле угасли – рећи ће вам и сами Славонци – можете поћи било где у ту некад богату хрватску регију.
И уверити се да у тим причама истине има и више него што можда мислите.
Ђаково је један од најлепших малих градова у Хрватској. Налази се у Осијечко-барањској жупанији, смештен у „срцу Славоније“, неколико десетина километара удаљен од сваког већег урбаног средишта у источном делу Хрватске.
Пишкоревци су, каже председник Већа месног одбора Златко Мезеји, место у којем уз Хрвате живе разне националне мањине – Срби, Русини, Украјинци, Немци, Чеси, Словаци, Мађари – без подела и уз међусобно уважавање. Место је, каже, удобно за живљење, али свака пета кућа је празна.
– Главни проблем, осим недостатка радне снаге, јесте пре свега проблем државног земљишта, где је направљено пуно пропуста током увођења у закуп и поделе тог земљишта. Направљено је јако пуно неправде према појединцима, неки су незаслужено добили земљу и злоупотребили државне институције, док други који су играли фер и поштено остали су кратких рукава и сад се сами боре, грцају, чупају – истиче Мезеји.
Исељавање је у целој Славонији узело маха. Бројне су некретнине на продају. Куће се продају готово у бесцење. А и за тако мале паре, једва да се нешто прода.
Дарко Видаковић у својим 50-им годинама продаје две куће и потом планира да се придружи супрузи која је, након што је остала без посла, отишла у Немачку.
– Ситуација је никаква, новца нема, посла нема, све се распало, ниједне фирме. Људи одлазе. Комшија млади је отишао у Норвешку, друге комшије су све отишле у Немачку, комшиница отишла у Немачку – каже Дарко.
Власник агенције за продају некретнина Владо Рехнер набраја пропале фабрике. За многе сада нема посла, старији умиру, одлазе у старачке домове, младих је све мање – одлази се, каже, углавном у Немачку, Аустрију, у последње вријеме и у Ирску, Норвешку. Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте усташке злочине над српским цивилима:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА