Најновије

ЛЕ ПЕН: Ако победим, прво што ћу урадити је...

Кандидаткиња крајње деснице за председника Француске, Марин Ле Пен, поручила је данас шта би прво урадила у случају да у недељу победи у одлучујућем кругу изборa.

Марин Ле Пен (Фото: Јутјуб)

Она каже да би одмах покренула преговоре о реформама ЕУ које би омогућиле Француској да поврати национални суверенитет.
Како је прецизирала, преговори са УН обухватили би одбацивање евра и повраћај контроле Француске над својим границама, као и могућност да њена земља сама одлучује о свом законодавству.
Ти преговори би, према њеним речима, могли да трају од шест до осам месеци, након чега би Француска одржала референдум о свом чланству у Унији.
Уколико буде задовољна исходом преговора са ЕУ, каже Ле Пен, она би препоручила Французима да гласају за останак у том блоку, док би у супротном позвала гласаче да подрже излазак земље из Уније, следећи пример Британије после истоветног референдума одржаног прошлог лета.
Лидерка крајње деснице је навела и да би њено прво путовање у иностранство било у Брисел, седиште ЕУ, где би обавестила лидере држава чланица Уније о намерама Француске.
Европска комисија, међутим, не би била добродошла на том састанку,, напоменула је Ле Пен.
Упитана шта би рекла немачкој канцеларки Ангели Меркел на првом састанку с њом, Ле Пен каже да би јој рекла: "Француска ће се од сада борити за интересе Француске".
Кандидаткиња Националног фронта је, у интервјуу британској агенцији пет дана уочи одлучујућег гласања за председника Француске, поновила да жели да Француску извуче из еврозоне и изразила наду да ће Французи у џеповима за две године имати националну валуту.
Ле Пен сматра да евро непотребно оптерећује француску економију и сматра да би нова национална валута боље штитила уштеђевину француског народа, а садашњу француску владу је оптужила да "плаши" гласаче наговарајући их да мисле другачије.
"Убеђена сам да неће бити банкарске кризе", истакла је Ле Пен, одговарајући на питање да ли би француски преговори о напуштању ЕУ могли да изазову гужве у француским банкама.
На питање да ли би увела контролу одлива капитала уколико штедише ипак нагрну у банке да повуку свој новац, она каже да би "такво решење могло да се замисли на пар дана, али се то ипак неће догодити".
Прочитајте ОВДЕ и зашто је председник Европске комисије Жан Клод Јункер шокиран напустио састанак с британском премијерком Терезом Меј. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА