Најновије

ТРАМП У ИЗРАЕЛУ: Љубав за Палестинце, Иранцима - рат!

Првим директним летом Ријад-Тел Авив, Доналд Трамп је симболично представио себе као мост између коалиције коју предводи Саудијска Арабија и Израела, са циљем супротстављања Ирану.

Трамп и Нетанијаху у Тел Авиву (Фото: Синхуа)

Амерички председник Доналд Трамп, који борави у посети Израелу, изјавио је данас да "тамо има много љубави" која ће бити од помоћи у постизању мира између Израелаца и Палестинаца и поручио да су САД спремне да помогну у мировном процесу "на сваки могући начин". Трамп је истакао да људи свих народа чак и, како је рекао, "нација које би вас изненадиле да чујете", желе да зауставе убиства и поручио да је било довољно беспотребног крвопролића, пренео је АП. Он, ипак, није именовао ниједну државу. Обраћајући се уочи вечере са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, Трамп је изразио уверење да је могућ нов ниво партнерства у региону и да ће се то догодити. Трамп борави у првој посети Израелу од када је ступио на председничку дужност, а он је и први председник САД који је посетио Зид плача у Јерусалиму. Нетањаху је раније данас изразио наду да ће Трампова посета бити "историјска прекретница" у постизању мира у региону. Он је навео да Израел дели оданост миру са САД и да "Изреал пружа руку мира свим нашим суседима, укључујући Палестинце".

"Нисам помињао Израел"

Председник САД Доналд Трамп рекао је данас да није помињао Израел када је њихове обавештајне податке рекао Русима, покушавши на тај начин да се одбрани од критика. Стојећи поред премијера Израела Бењамина Нетањахуа, на питање новинара на тему поделе података са Русима, Трамп је рекао: "Нисам помињао реч или име Израел. То никада није поменуто током тог разговора. Сви говоре да јесам, дакле имате погрешну причу. Нисам поменуо реч Израел". Са друге стране, Нетањаху је похвалио обавештајну сарадњу, рекавши да никада није била боља. Амерички лист Вашингтон пост прошле недеље је објавио да је Трамп Русима открио високо поверљиве обавештане податке током састанка са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, подсећа АФП. Због тога се "дигла прашина" да би обавештајна сарадња између Израела и САД могла да се изјалови.

Иранско питање

"Најважније, САД и Израел једногласно могу да кажу да Ирану никада не сме да буде дозвољено да поседује нуклеарно оружје - никада, и мора сместа да престане са смртоносним снабдевањем, обуком и опремањем терориста и екстремиста", рекао је Трамп приликом састанка са израелским председником Реувеном Ривлином, преноси Ројтерс. Он је, обраћајући се у званичној резиденцији председника Ривлина, изјавио да је дубоко охрабрен разговорима које је водио са лидерима муслиманских држава у Саудијској Арабији. "Многи су изразили одлучност да помогну да се оконча тероризам и ширење радикализације. Многе муслиманске нације већ су преузеле кораке којима почиње остварење овог обећања", рекао је Трамп. Одговоривши на критике председника САД Доналда Трампа, председник Ирана Хасан Рохани је нагласио да је мир на Блиском Истоку недостижан без Ирана. "Иранска нација одлучила је да буде моћна. Наше ракете су за мир и одбрану...амерички званичници требало би да знају да сваки пут када морамо да технички испробамо ракету, то ћемо и урадити и нећемо чекати за њихову дозволу", рекао је Рохани на конференцији за штампу. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА