Најновије

СИРИЈА: Зашто Лавров сматра да је све реалније одвајање опозиције од терориста?

Процес одвајања опозиционих група од терористичких у Сирији у оквиру астанског процеса постаје реално, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров (Фото: Риа)

Како је рекао, тај процес је постао реалан захваљујући учешћу земаља гараната – Русије, Турске и Ирана.
„Наши стручњаци настављају да улажу велике напоре како би се постигла сагласност у свим детаљима договора који ће допринети да се концепт зона деескалација спроведе у дело“, рекао је Лавров.
Он је такође позвао све учеснике женевске конференције о Сирији да се фокусирају не питање израде новог устава.    
Руски шеф дипломатије састао се данас са својим египатским колегом Самехом Шукријем, а током сусрета поздравио је напоре Каира да учествује у решавању сиријске кризе.
Шукри је рекао да Русија и Египат тесно сарађују када је реч о борби против извора финансирања тероризма и примени мера против земаља које подржавају терористе.

Египат жели руско наоружање

У односима између Русије и Египта приметан је значајан пораст сарадњe у војној сфери, Русија је заинтересована да заузме лидерску позицију када је реч о јачању регионалне безбедности, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
„Са задовољством могу да приметим да је Египат заинтересован да се опрема најсавременијим моделима наоружања и војне технике руске производње“, рекао је Шојгу на сусрету са министром одбране Египта Седкијем Собхијем.
Према његовим речима, и Русија тежи томе да предложи египатским партнерима позитивну динамику када је реч о војној сарадњи.
„Захваљујући редовним сусретима наших председника, рад на координацији и уклањању недоумица је далеко бољи“, рекао је Шојгу и нагласио да ће војске обеју земаља радити на размени војника како би побољшали њихове борбене способности.
Собхи је такође приметио да су војне игре заправо добар основ за вежбу, а Шојгу је искористио прилику да позове Египат да учествује на војнотехничком форуму „Армија 2017“ и на пратећим војним играма које се већ неколико година организују у Русији.
„Египат је најважнији стратешки партнер Русије на северу Африке и на Блиском истоку, стога је Москва заинтересована да Каиро и даље буде лидер када је реч о јачању регионалне безбедности и стабилности“, закључио је Шојгу.
Прочитајте ОВДЕ шта је руски аналитичар поручио Србима а тиче се НАТО.
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта војни коментатор Мирослав Лазански има да каже о ситуацији у Сирији, његови утисци и снимци.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА