Најновије

НЕЦМИ ИСМЕВАЈУ ХРВАТЕ: "Колико кошта глас у Сабору?"

Криза власти у Хрватској је окончана - барем до јуна.

Хрватски Сабор (Фото: Фејсбук)

Премијер Пленковић је купио време током којег мора да пронађе нове министре и обрачуна се са непоштовањем унутар своје странке.
Исцрпљујуће заседање Сабора током којег је министар финансија Здравко Марић (ХДЗ) преживео гласање о опозиву, а шеф Сабора Божо Петров (Мост) дао оставку тренутак пре него што му је изгласано неповерење, завршило је танком победом ХДЗ-а. Након што је минималним бројем посланичких руку, али и са само 808 гласова бирача, преузео парламент, Гордан Јандроковић (ХДЗ) је затворио седницу. Нова ће бити отворена почетком јуна, а до тада ће се окончати локални избори - премијер мора да пронађе већини прихватљиве министре који ће заменити отеране Мостовце. 

Непринципијелна сарадња 

А већина је, показало се јуче у Сабору, ствар трговине, па је Јандроковићу поверење дао и представник српске мањине Милорад Пуповац. Реч је човеку који због беневолентног става према спомен плочама са усташким поздравом одбија да са Пленовићевом владом иде на комеморирацују жртвама Јасеновца, али је увек ту када треба спасавати ХДЗ-ову владу. „Хоћемо стабилну и демократски усмерену парламентарну већину, а Андреј Пленковић ради на истом послу као и ја”, одговорио је Пуповац на питање могу ли на истој страни бити представници Срба и радикалнији представници деснице. 
Подршку Јандроковићу је дала и Бруна Есих која се из ХДЗ-ова јата одметнула у самосталну трку за загребачку градоначелницу. И Томислав Сауха, некад моћни СДП-овац, данас осумњиченик за крађу државног новца кроз фиктивне дневнице за време док је био шеф уреда премијера Милановића, жели стабилан Сабор без нових избора. То је потпуно очекивано, јер са својим теретом тешко да би нашао нови добро плаћени посао у политици. 
Једино је формално независни Жељко Гласновић, човек којег је у Сабор поставила дијаспора, јавно објавио цену свога гласа. Генерал који на питања о сопственој непринципијелности новинарима прети да ће им "забити микрофон у стражњицу", а политичке противнике већ инерцијом етикетира као рециклиране комунисте и удбаше или барем њихове потомке, похвалио се на друштвеним мрежама својеврсним уговором. У њему стоји да ће, између осталог, влада исплатити заостатке припадницима ХВО-а, што је процењено на 1,3 милијарде куна. Потпис који су на тај попис жеља ставили и премијер, и министар бранитеља Томо Медвед, и државна секретарка из министарства спољних послова Здравка Бушић, доказ су да ХДЗ купује гласове јавним новцем, утврдио је СДП. 

Губитници и добитници 

Највећи добитник јучерашње саборске расправе је популиста Иван Пернар, посланик који не зна обрачунати порез на додану вредност, а знање о јавноздравственим политикама црпи из разговора са припадницима антиваксерског покрета. „Он је тај који говори оно што народ мисли", коментар је и оних који га до јуче нису подносили, а након што је Сауцхи у саборници објаснио како функционира ХДЗ. „Прво вас мафија гурне у проблеме, а онда вам нуде помоћ. Они који су вас одвели у Реметинец, сада вам нуде помоћ. Ви сте, што би неки рекли, корисна будала", објаснио је Пернар Саухи и зарадио симпатије јавности, али и опомену председавајућег Жељка Реинера (ХДЗ). 
Иако се чинило да ће губитница бити Бруна Есих, која је с подршком Јандроковићу и Пленковићевој влади изазвала бес својих следбеника и тако у једном дану готово истопила статус иконе деснице, у помоћ јој је прискочио вођа десног крила ХДЗ-а и Пленковићев унутарстраначки опонент Златко Хасанбеговић. Само неколико сати након што је дигнуо руку за ХДЗ-овог кандидата Јандроковића, објављено је како је овај бивши министар културе издао ХДЗ и нашао се на другој позицији изборне листе Бруне Есих за загребачку Градску скупштину на предстојећим локалним изборима. Премијер Пленковић ће, жели ли сачувати свој политички углед, избацити Хасанбеговића из странке, но то га оставља 'краћим' за два пресудна гласа, што отвара простор новој политичкој трговини. 

Расплет након локалних избора 

Председница Колинда Грабар-Китаровић поручује да је, након целодневног разговора са независним посланицима и парламентарним странкама, закључила да већина посланика не жели нове изборе па је премијера у разговору за РТЛ позвала да у разумном року именује министре и отклони сумњу да ужива поверење саборске већине. 
У току је и прикупљање потписа за интерпелацију влади са којим Хрватска народна странка (ХНС) жели да сруши Пленковића. Истовремено, новинари који годинама прате политику тврде да је за очекивати да ће управо ХНС после локалних избора дати подршку Пленковићу, али након што то учини Хрватска сељачка странка (ХСС), странка која се доживљава као природни партнер ХДЗ-а, а коју је нови председник Крешо Бељак одвео у пакт са левицом. 
Не добије ли Пленковић поверење за нове министре и крене ли Хрватска у још једне превремене парламентарне изборе, ХДЗ би могао остати на истом, показује истраживање јавног мњења, али нови избори би могли да сломе СДП. Шеф те странке Давор Бернардић, чини се, није прихватио опште мишљење да није материјал за премијера. Али страначки прваци већ лицитирају са именима која би радо видели у Банским дворима. Ни палом шефу странке, некадашњем премијеру Зорану Милановићу, чини се, повратак у политику не би био мрзак. 
- Имамо времена. Влада функционише, министарства, као што видите функционишу. Дође ли до ванредних избора, ја ћу победити - поручује премијер Андреј Пленковић пред којим је пуно проблема, и релативно мало времена. Погледајте ОВДЕ који кандидати су у најужем избору за премијера. Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Иван Пернар рекао о Србима:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА