Најновије

ШТА И КАКО ДАЉЕ: Преломни тренутак на европском путу Србије!

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас ће у Луксембургу представљати Србију на Шестој међувладиној конференцији, и другој током малтешког преседавања Европској унији, на којој ће бити отворена два поглавља 29 - Царинска унија и 7 - Право интелектуалне својине.

Преломни тренутак (Фото: Pixabay)

После Међувладине конференције, која ће почети у 19.30 сати, у 20.30 биће одржана конференција за новинаре на којој ће - поред министарке Јадранке Јоксимовић, говорити представници Европске комисије и Малте, као државе која председава Унијом.
Србија је у досадашњем процесу приступања отворила осам поглавља, од којих су два привремено затворена, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.
Министарка Јоксимовић је раније изјавила за РТС да отварањем још два поглавља у преговорима са ЕУ Србија шаље поруку да је стабилна земља која спроводи реформе у разним областима.
Она је нагласила се отварају два веома важна поглавља. Интелектуална својина, како каже, односи се на ауторска и сродна права и права индустријске својине, борбу против пиратерије, заштиту потрошацаца, ознаке географског порекла, брендирање робе, боље позиционирање наших компанија.
- То су важне ствари посебно за људе из културе, иновација, науке - нагласила је Јоксимовић.
Поглавље које се односи на царинску унију, додала је, важно је за читаву привреду јер то значи да ће Србија, испуњавајући стандарде из ове области у моменту када постане чланица ЕУ, примењивати несметано кретање роба унутар ЕУ, а према роби из трећих земаља примењиваће исте царине и квоте као ЕУ.
- Задовољна сам што идемо у реформска, техничка поглавља која показују да се реформе спроводе у различитим областима. То су конкретна поглавља која ће наши грађани и привреда осетити кроз процес усклађивања. Када мењате законодавство, мењате и правила понашања - рекла је Јоксимовић.
Она каже да Србија има солидан темпо што се тиче отварања преговарачких поглавља и додаје да су припремљене додатне преговарачке позиције за које очекује да ће бити отворене до краја године, током естонског председавања. Погледајте ОВДЕ шта су Кинези поклонили војсци Србије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је хрватски стручњак рекао о ЕУ:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА