Најновије

МУСЛИМАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: "Када дође тренутак, Трамп ће Србију и Републику Српску..."

Амерички председник Доналд Трамп највероватније не би предузео никакве озбиљне акције и радикалне мере против евентуалног референдума о отцепљењу Републике Српске и њеног припајања Србији!

Родољубиви графит у Републици Српској (Фото: ЈуТјуб)

Трамп због БиХ не би ризиковао сукоб са Путином, који Милорада Додика наговара на референдум и цепање БиХ.

Антируска хистерија

Конструкције ОСА само дестабилизују БиХ и стварају антируску хистерију међу Бошњацима
Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност.
Ово су најважнији закључци из тајног извештаја босанске обавештајне службе ОСА.

Нереалан сукоб

У овом документу агенти ОСА упозоравају власти у Сарајеву да Трампова администрација не би превише марила за покушај одвајања РС од БиХ и да би се Вашингтон највероватније уздржао од било каквих „радикалних мера“.

Извесност оваквог сценарија босански обавештајци процењују на ‘више од 90 одсто’!?!

- Не треба очекивати да би администрација председника Доналда Трампа предузела било какве радикалне мере против Републике Српске и њеног руководства у случају организовања референдума о независности… Сви расположиви подаци говоре да амерички председник због БиХ не би ризиковао евентуални сукоб са руским колегом Владимиром Путином… Истовремено, потпуно је јасно да управо Путин све време наговара председника РС Милорада Додика да распише референдум и крене путем цепања БиХ. Ако би и дошло до конкретнијег ангажовања Вашингтона у БиХ, то би неминовно морало да изазове жестоку конфронтацију са Москвом, што у овом тренутку није нимало реално - наводи се, између осталог, у поверљивом извештају ОСА и додаје да би Трамп можда чак „зажмурио“ и на припајање Републике Српске Србији!?!
- Ново америчко руководство сматра да су распадом СФРЈ и ратом на Косову Срби већ претрпели исувише велике територијалне губитке. Они такође знају и да сада, за разлику од деведесетих, Срби уживају велику подршку Русије. Та два фактора довољна су да одврате Трампа од оштрије реакције уколико би РС покушала да се припоји Србији - тврди ОСА.
И док нико од званичника није коментарисао наша сазнања, Анђелко Козомара, политички аналитичар из Бањалуке, каже да не верује да се у БиХ и РС спрема било какав велики лом.
– Додик стоји веома добро у јавности, а Изетбеговић и Савез за промене стално тону, па је то разлог велике нервозе у ОСА, која је лични Бакиров сервис. Не верујем да је то што пишу ти обавештајци уопште реално. Пазите, у случају самосталности РС, Загреб би од зоне руског утицаја био удаљен само 70 километара, а Срби би у УН имали две столице. Дакле, не би то био нимало једноставан процес… Ипак, не заборавите да смо у последњих 27 година сви добро научили да су Бошњаци светски прваци у лагању и спиновању, па у том контексту треба посматрати и ово наводно откриће њихових обавештајаца… – подвлачи Козомара.

Политички сервис

На другој страни, стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да се ОСА углавном понаша као политички сервис СДА, Изетбеговића и чаршијске политике у Сарајеву.
– Њихово „читање између редова“ и копање по маргинама политичких процеса одвлачи их од чињеница. А чињенице су да је Додик јасно поручио да не води никакве активности на отцепљењу РС, а да Вучић инсистира на регионалној стабилности и у свакој прилици наглашава да воли РС, али да поштује интегритет БиХ. Такође, Путинова политика према РС и БиХ је савим стабилизирајућа… Нема дакле ни говора о било каквом референдуму и цепању БиХ, јер сви ови лидери желе да РС има аутономију базирану на Дејтону. А конструкције ОСА само дестабилизују БиХ и стварају антируску хистерију међу Бошњацима… – закључује Галијашевић. Погледајте ОВДЕ коме је најближа премијерска фотеља. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Милорад Додик рекао о независности РС:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА