Најновије

СА ТИМ ПАРАМА ПЛАТИЛИ БИ И ГРЧКИ ДУГ! Немачка дугује Србији 355 милијарди долара на име злочина нациста!

Најамње 200.000 грађана Србије није успело да наплати ратну одштету Немачке због нацистичких злочина у Другом светском рату, било у своје, или у име својих предака, а право на ту одштету не застарева. Дуг Немачке за ратну одштету Србији је 355 милијарди долара! Истовремено, дунавске Швабе од Србије траже 32,5 милијарди евра.

Заробљени српски војници (фото: Архива)

Председник Управног одбора Заједнице удружења жртава Другог светског рата Србије Драган Нововић упорно тражи да се обнове преговори са Немачком у вези са плаћањем обештећења.
Из целе Југославије у војним логорима је било 350.000 заробљеника, од чега 85 одсто из Србије. Само њих 170.000 дочекало је крај рата, показују подаци које има Заједница удружења жртава Другог светског рата Србије.
Он је навео да је ненаплаћена штета, и то само на основу принудног рада, процењена на 290 милијарди долара.
Нововић истиче да Заједнице удружења жртава Другог светског рата Србије има 90.000 чланова, а накнадама за принудни рад, које су Немачка, Аустрија и Мађарска исплатиле између 2001. и 2008. године, обухваћено је мање од три одсто оштећених у ратним збивањима.
Обештећење су добили они који су преживели коцентрационе логоре и који су били живи 1999/2000. године, међутим, новац нису добили њихови наследници, ратни заробљеници, односно припадници Војске Краљевине Југославије који су били у војним логорима.

Нововић наводи да право на наплату ратне штете, које не застарева, имају ратни војни заробљеници и заробљеници коцентрационих логора, принудни радници, потомци смртно страдалих лица у знак одмазде и преминулих у логорима, као и они чију је имовину уништио или однео окупатор.
Из целе Југославије у војним логорима је било 350.000 заробљеника, од чега 85 одсто из Србије. Само њих 170.000 дочекало је крај рата, показују подаци које има Заједница.
Предлог закона о обештећењу поднет је, подсетимо, још 2004. године када је из Бундестага била обећана исплата, али никада није спроведена. Новац су до сада, у минорном износу, добиле жртве медицинских експеримента, а Југославији су враћене старе демонтиране машине.
С друге стране, у ауторском тексту који је објављен на сајту Фонда Стратешке Културе Душан Ковачев је изнео податак да је дуг Немачке за ратну одштету Србији приближно 350 милијарди долара.
Државна комисија ФНРЈ је ратну штету проценила на 46,9 милијарди америчких долара, од чега је износ штете Србији износио 75%. Овај износ никад није био оспорен, иако је Немачка Југославији почела да плаћа "домаћински", исплативши јој тек један промил одштете. 
Према  правилима валоризације и увећања за износ каматне стопе немачки дуг за одштету данас износи 446,9 милијарди долара, а српски удео је 355,13 милијарди.
Немачка је исплатила одштету само онима над којима су вршени нацистички медицински експерименти, али мало ко је  преживео те експерименте.
На основу процена из Аустрије 2011. године дунавске Швабе имају право на обештећење од Србије у висини 32,5 милијарди евра.  Ако сте служили војни рок под оружјем, очекујте позив на војну вежбу ових дана, ако сте служили цивилно, никоме ништа, опширније ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово су били највећи логори за масовно уништење у нацистичкој Немачкој
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА