Најновије

О ПРЕТЊАМА ИЗ ПРИШТИНЕ: Хан без коментара, Вучић пита да ли би изостанак реакције био и кад би долазиле из Србије?

Евопски комесар за проширење Јоханес Хан није данас желео да коментарише претње Србији које долазе из Приштине, наводећи да је тамо у току предизборна кампања, с чиме се председник Србије није сложио, рекавши да њега такве изјаве брину и плаше, те да их не види као део кампање.

Хан и Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је због тога на прес конференцији, коју је након разговора држао за Ханом, рекао да, уз све поштовање које има према комесару, мора да напомене да га забрињава чињеница да су те изјаве најтеже могуће претње једном народу, а да с друге стране изостају адеквантне рекације из света.
"Када би нешто слично долазило из Србије, вероватно би реакције биле жестоке", приметио је Вучић.
Хан је, не желећи, како је рекао да даље залази у те ствари, поручио како сматра да су грађани региона опредељени за евроинтеграције, за мир и стабилност, јер им то једино обезбеђује чланство у ЕУ, те да одговорни политичари морају да разумеју тежње грађана и томе дају свој допринос.
Одговор Вучића на то био је: "Не бисмо се баш играли, тачно је да људи у региону желе мир и стабилност, али забрињава чињеница да се дају најтеже могуће изјаве, које представљају чак и претњу постојању једног народа и да пролазе некажњено". Закључио је да не мисли да је у питању кампања нити добијање гласова, али додао да он не жели никога да вређа, нити да користи тешке речи и одговара на претње.
Како је навео, наш је циљ и даље економски раст, а не да "потхрањујемо своју сујету" показујући да смо јачи и већи од некога. У том је смислу поменуо неколико задатака који су пред Србијом, пре свега да настави свој европски пут, али и да отвари унутрашњи дијалог о уставним променама и односу према Косову и Метохији.
"С једне стране, тај однос не сме да буде прожет искључиво митским приступом, а с друге стране, ни тога да кажемо да ћемо лако да се одрекнемо свега што нам припада. То мора да буде озбиљна дискусија, заснована на аргументима", рекао је Вучић.
Иначе, замолио је чланице ЕУ и све друге светске званичнике да на објективан и независан, рационалан начин оцењују поступке лидера на Балкану, а политичаре у Приштини да размишљају на други начин и покушају да превазиђу оно што су радили пре 20 годинам већ да почну да размишљају шта ће бити за 20 година.

Заједнички економски простор добар за регион

Насупрот овој теми, о којој су се Вучићева и Ханова размишљања разликовала, о заједничком економском простору на Балкану имали су потпуно исте ставове.
Први пут сад кажем да је то сјајна идеја, поручио је европски комесар, а обојица се сложила да треба да се унапреди сарадња међу државама региона, те да би то била одлична припрема региона за будуће приступање Унији и јединственом европском тржисту.
Осим тога, како су закључили, на тржишту са 20 милиона људи свима ће бити боље ако се уједначе порези, олакша проток људи и роба. То ће довести нове инвеститоре, тако да, како је закључио Хан, та идеја има много смисла.
Ово тим пре, што, приметио је, данас је регион и у економском смислу фрагментиран и тиме мање привлачан за инвестиције.
"Наш заједнички циљ је мир, стабилност и просперитет и у том смислу, иако се то можда некоме не свидља, Србија има кључну улогу. Србија је највећа земља у регину и зато има посебну одговорност и драго ми је да видим да се она овде узима за озбиљно", поручио је Хан.
Прочитајте ОВДЕ и ко то Србима поручује да за РС не користе више реч ентитет, већ држава.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте још детаља са конференције за медије Хана и Вучића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА