Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Бирачи су Мејовој показали средњи прст!

Британска премијерка Тереза Меј расписала је превремене изборе јер је желела да има убедљивију већину у парламенту.

Тереза Меј (Фото: Синхуа)

Али сада након избора, она је уопште више нема. Невероватно погрешна калкулација, сматра аналитичарка Дојче велеа Барбара Везел.
"Тереза Меј била је толико сигурна да ће успети. Желела је мандат који би јој омогућио да формира јаку владу и своју земљу поведе кроз тврди Брегзит. Снажно и стабилно – то је била мантра њене предизборне кампање. Уместо тога, показало се да је она изазвала своју сопствену пропаст", наводи Барбара Везел. 
Према њеним речима, британски бирачи показали су премијерки средњи прст и земљу гурнули у дубоку политичку кризу. 
"Да ли се још неко сећа надмених торијеваца који су пре ових избора сањали да ће имати већину од 150, па чак и 200 гласова? И који су прогнозирали тотални пад Лабуристичке странке? Још једном се показало да су сва испитивања јавног мњења била за канту за смеће и да су бирачи имали друге идеје. Они више не дозвољавају да буду гурнути у познати образац и врло брзо мењају страну", додаје Везелова. 

Катастрофална предизборна кампања 

Ово је вероватно била најлошија предизборна кампања коју су британски политичари водили у последњих неколико деценија. 
"Тереза Меј се према Британцима односила као према малолетној деци којој будућност може да се пропише. Одбила је јавну дебату, избегавала разговоре с бирачима и на свако питање непрестано понављала исте флоскуле и фразе. Роботско понављање празних слогана донело јој је надимак "Мејбот“. Британци су током последњих седмица одједном почели да перципирају своју премијерку ван њене заштићене улоге", истиче Везелова. 
Додаје и да је Мејова показала да је изолована у малој групи њој блиских и оданих особа, да никоме не верује и да није у стању да слуша. 
"Мејова је деловала безосећајно, издигнуто, без разумевања за стварне проблеме људи. А ту је реч о образовању, здравственом систему и финансирању неге старих особа. Њен много критикован предлог о томе да се од старијих људи којима је потребна нега захтева више њихових сопствених издвајања и њена на крају крајева екстремна промена курса по том питању, нанели су јој енормну штету. Несхватљиво је како је неко могао да током предизборне кампање изнесе један толико апсурдан предлог. Тереза Меј мора да има склоност ка самоуништењу", истиче Везелова. 

Лидер лабуриста бољи од свог имиџа 

За разлику од Терезе Меј, Џереми Корбин боље је водио предизборну кампању него што се очекивало. 
"У парламенту су његови наступи често деловали дрвено, у разговору с бирачима, у дискусијама и на позорницама, Корбин се појавио као политичар који може да се дотакне, који је уверен у свој програм и који је страствен. Од политичара о којем је чак и његова сопствена странка тврдила да није прикладан за премијера, он је одједном постао победник. Лабуристичкој странци су при том помогли гласови младих. Они су водили паметну интернет-кампању и поклонили Уједињеном Краљевству ефекат-Берни Сандерс: Као и у САД, и у Британији су млади у великом броју гласали за левицу у чија социјална обећања полажу наде", пише Везелова. 

Најгора могућа политичка катастрофа 

Велика Британија дубоко је подељена – то су показали и ови избори. 
"И то између севера и југа, града и села, младих и старих, заговорника "брегзита“ и пријатеља Европе. Они своје политичке одлуке доносе на основу сопствених критеријума, старе лојалности, регионалног традиционализма, социјалних веза… У британској политици све је то присутно", истиче Везелова. 
Проблем је у томе што британски систем није створен за такву политичку ситуацију. 
"У другим земљама сада би се формирале коалиције, а у Великој Британији је парламент без већине – слепа улица. Конзервативци би као релативно најјача странка могли да формирају мањинску владу, али колико би била снажна њена способност да доноси одлуке у предстојећим преговорима о Брегзиту? Почетак тих преговора мораће вероватно да буде померен док влада не почне са радом. Ово је најгора могућа политичка катастрофа за конзервативце. Тереза Меј обесно је довела до тога и себе и своју странку. Резултат је тотална супротност од снажно и стабилно. Ситуација је хаотична, а будућност неизвесна. Ово је друга катастрофално погрешна процена неког британског премијера – након Дејвида Камерона и његовог референдума о Брегзиту. Како даље, Велика Британијо? У Европи сада само могу да се хватају за главу", закључује Барбара Везел. Прочитајте ОВДЕ и како то НАТО провоцира Русију и исмева неутралност Аустрије? Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Аналитичари о изборима у Великој Британији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА