Најновије

ТУСК О'ЛАДИО ВУЧИЋА: Није му дао датум пријема у ЕУ, али "крај дијалога са Косовом значиће чланство"! (ВИДЕО)

Туск је, у изјави новинарима у Бриселу, рекао да ЕУ подржава европску перспективу Западног Балкана, што је једногласно потврђено и на самиту ЕУ у марту.

Вучић и Туск (Фото: РТВ принтскрин)

"Брзина напретка зависи од вашег напретка у реформског агенди", рекао је Туск и напоменуо да је питање миграција пример како су ЕУ и Србија добро сарађивале.
"Хвала вам на подршци и надам се да ћемо наставити да рачунамо на Србију, као и ви на нас за неопходну подршку", рекао је Туск.
"Похваљујем вашу преданост стабилности и миру региону. После турбулентног почетка године, Србија је данас ангажована у дијалогу и поздрављам преданост наставку дијалогу са Приштином и спремност да се питања решавају у разговору. За мене је крај игре и дијалога пуноправно чланство Србије у ЕУ. То је оно што смо обећали у Солуну и спремни смо то да испунимо", поручио је Туск.
"Нагласили сте", подсетио је Туск, "да је Србија направила стратешки избор са којег нема повратка и очекујемо да ваш избор прате ваше акције. Охрабрујем председника Вучића да ојача реформе у области владавине права и оствари напредак, као у економским реформама, јер је снажна владавина права ултимативни сигнал да сте спремни за ЕУ", закључио је Туск.
Вучић је захвалио Туску на прилици да о важним питањима разговарају на суштински начин, иако нису разговарали о свим неопходним питањима из појединих поглавља.
"Сазнали смо ставове ЕУ о појединим питањима, разговарали о реформама у сектору владавине права, регионалним питањима, дијалогу са Приштином, који се води под окриљем ЕУ", навео је Вучић.
"Разговарали смо о перспективи и нашим предвиђањима о том питању, шта видимо ми као могућност да се заврши тај процес, како то учинити, како подједнако да буду задовољне или незадовољне обе стране и да урадимо нешто за дуготрајни мир у региону", рекао је Вучић.
"Разговарали о спољној политици Србије, навео је Вучић и додао да су имали прилике да чују неке опаске на ту тему. Објаснио сам позицију Србије и замолио Туска да се стави у наше ципеле, јер желимо да будемо пуноправна чланица ЕУ", рекао је Вучић.
"На нека од мојих питања о временском оквиру за могуће чланство Србије у ЕУ, рекао је Вучић, чули смо снажну преданост Туска о њиховој одлучности да ако ми урадимо свој посао постаћемо део ЕУ, онако како су обећали.
Видећемо, урадићемо свој посао, моје мишљење је да би наши људи били боље стимулисани када бисмо добили временски оквир, али јасно да је да то данас није могуће због свеобухватне атмосфере у Унији", рекао је Вучић.
"Задовољан сам оним што сам чуо од Туска, убедио ме је да рачунају на Србију и ја му верујем", рекао је Вучић и истакао да и Србија има много посла пред собом.  Вучић је раније затражио од ЕУ да нам отворено каже које године Србија може да приступи овој заједници, опширније ОВДЕ. Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА