Најновије

КИНА БЕСНА: Послала авионе и бродове да отерају амерички брод поред спорних острва у Јужном Кинеском мору

Кина је послала авионе и бродове да отерају амерички брод који је прошао поред спорног острва у водама на које Кина полаже право.

Амерички разарач у Јужном кинеском мору (Фото: Јутјуб)

САД су озбиљно нарушиле мир и стабилност у Јужном кинеском мору, саопштено је из кинеског Министарства одбране.
- Под изговором слободе пловидбе, САД су још једном послале војно пловило у кинеске територијалне воде, без дозволе Кине - наводи се у саопштењу.
Министарство одбране се одлучно противи уласку америчких ратних бродова у кинеске територијалне воде и да то сматра провокацијом.
Потези америчке морнарице озбиљно нарушавају "политичку атмосферу" у којој се развијају војне везе две земље, додаје се у тексту.
Амерички разарач опремљен навођеним ракетама "УСС Стетем" прошао је на 19 километара од острва Трајтон из групе острва у Јужном кинеском мору, рекао је раније званичник америчког Министарства одбране.
Операције којим се демонстрира слобода пловидбе намењене су да оспоре суверенитет Кине или било које друге земље над водама око тих острва у очекивању дипломатског решења овог питања.
Кина полаже право на већи део Јужног кинеског мора, укључујући и зоне врло близу обала бројних јужноазијских земаља.
Пекинг је заузео Парацелски архипелаг и више острваца и гребена архипелага Спратли, који су вештачки повећани да прихвате потенцијалне војне базе.
Према америчком Центру за специјализоване студије АМТИ, Кина је недавно проширила своје инсталације на острву Трајтон новом пистом за хеликоптере.
Острво Трајтон познато је по томе што се на његовом тлу налази нацртана велика кинеска застава која се види на сателитским снимцима, рекао је тај извор.
Према Пентагону, САД су спровеле 2016. године операције за слободу пловидбе око 22 приобалске земаље међу којима су многе савезници или партнери САД.
Прочитајте ОВДЕ све о пројекту Русије и Немачке који је разбеснео Америку.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Амерички разарач у Јужном Кинеском мору.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА