Најновије

НИСУ САМО РУСИ, САДА СУ ИМ И СРБИ КРИВИ: Зашто Србија ћути...

Српска ћутња после договора о имену који је Македонија постигла са Грчком, баш као да се ништа није догодило, не изненађује саговорнике Радија Слободна Европа (РСЕ) из Македоније, с обзиром на, како кажу, утицај руског фактора на поједине носиоце власти у Србији и чињенице о односу Београда према бившој гарнитури на власти у Скопљу.

Протести у Македонији (фото: Јутјуб)

- Нема шта да се честита - тако је министар спољних послова Ивица Дачић у среду објаснио то што Србија није честитала Македонији на споразуму са Грчком о имену, који је остатак Европе и света оценио као историјски. Додао је додао да Србија "има позитиван став о томе".

У, како каже, "адреналинској тишини" Србије на вест о споразуму Скопља и Атине, Љубомир Фрчкоски, некадашњи македонски шеф дипломатије, препознаје и руски фактор.

- Главна линија руског утицаја је држати земље региона изван НАТО и правити 'тампон зону' од Западног Балкана, а све што иде супротно томе - није за честитање. Индиректно произлази као да Русија подржава националистичку позицију, а уствари она подржава анти-НАТО политику, односно, остајање Македоније изван НАТО-а. То је константа. Према томе, та линија преко Дачића је јасна у односу на тај договор - каже Фрчкоски.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је још почетком године на великој конференцији за медије устврдио да су се преговори о имену Македоније налазили у "полусну", а да су активирани тек кад су САД одлучиле да Македонија треба да буду у НАТО-у.

- Србија је пропустила прилику да поздрављајући историјски споразум између Македоније и Грчке, поправи односе са јужним суседом који нису добри - оцењује за РСЕ Јелица Минић, председница Форума за међународне односе Европског покрета у Србији.

- Мислим да је то један озбиљан дипломатски гаф и да чак и ако се тако мисли, то може другачије да се каже. То показује политику Србије према Македонији, а то сигурно неће бити добро прихваћено ни у региону, ни у Европској унији јер ово је веома важан догађај за регион и велика је штета да прилика није искоришћена да се односи који нису добри поправе - оцењује Минић.

ОВДЕ погледајте чије интересе брани Србија у Бриселу

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести у Скопљу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА