Најновије

МИЛОШЕВИЋ БИО МИЉЕНИК РОКФЕЛЕРА: Шта се онда десило?

Слободан Милошевић је 1979. године био на врху света, дружио се са Рокфелером, а онда је све то одбацио, пише Дарко Худелист у другом делу ексклузивног истраживања о политичком успону Слободана Милошевића.

Слободан Милошевић (Фото: ЈуТјуб)

- Та 1979. била је врло важна година. Можда најважнија у 20. веку. Та 1979. је била преломна година у 20. столећу, како у светским, тако и у домаћим (југословенским) оквирима. Те године, када се информатичка револуција, а с њом и глобализација (под америчким вођством) захуктала, Запад дефинитивно побеђује над Истоком, у заправо је те године био срушен Берлински зид (стварно десет година касније, 1989.) - пише Дарко Худелист, а преноси Недељник.
Он истиче да је Слободан Милошевић те 1979. године "он топ оф тхе wорлд".
- На седмом небу, на врху света. Пије виски с Рокфелером у Чејс Менхетн банци у Њујорку - најмоћнијој банкарској институцији на свету, одакле је почела глобализација - разбацује се фразама попут "few and far between", ћаска с Рокфелером о кукурузу, пшеници, сточарству, кредитима... И ко му шта може. Милошевић је тада на 'ти' са Западом, некако је пригрлио Запад и Запад (Рокфелер) га је баш заволео... - пише Худелист.
Аутор потом поставља питање: "Шта је Милошевићу требало да се 1980-их с врха света спусти у домаће, балканске гудуре и да се - и то првенствено он, и највише он, међу свим политички ангажованим Србима и осталима у Југославији - супротстави том истом Западу, с којим је у преломној 1979. склопио тако срдачно пријатељство (обогаћено и материјалном користи)?".
- Другим речима, зашто је Милошевић 1980-их одбацио Запад и одлучио се, без компромиса, за Исток и Југ? - пита се Худелист.
А потом даје своје виђење ове дилеме:
"Чини ми се да најбољи одговор на то питање можемо наћи у књизи његове супруге Мире Марковић "Између Истока и Југа" (из 1996.). У предговору тој књизи Мира Марковић пише шта њу лично највише фасцинира на Истоку и Југу: 'Са Истока су нам', каже, 'стигли нешто од масовне мистичности, много од народне мудрости, дивовско јунаштво, страшна суровост, дирљива солидарност, племенита религиозност, неконтролисана страст, изненадна инертност, ирационална осветољубивост..."
"А Југ нам је донео", наставља Мира, "дечју рањивост, савршену ирационалност, готово неуништиву виталност, безразложну ведрину, опасну неорганизованост, култну патријархалност, ведру неодговорност, (...) највиталнији јавашлук на свету, способност да се буде гладан и бос, неспособност да се буде сам."
- Кључна категорија која се, у овоме Мирину опису, појављује на обје стране свијета, и на Истоку и на Југу, јест - ирационално, ирационалност. На Југу је то 'савршена ирационалност', а на Истоку - 'ирационална осветољубивост' - пише Худелист. Погледајте ОВДЕ шта је Вук Драшковић рекао о Косову. Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево шта је Милошевић предвидео 2000. године и шта се остварило данас:

Бонус видео

Ово је коментар Југослава Петрушића на Рокфелере:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА