Најновије

КЛОНИТЕ СЕ КИНЕСКИХ МОРА: Оштро упозорење Пекинга Американцима и Јапанцима!

Кинеско Министарство спољних послова позвало је САД и Јапан да престану са погрешним опаскама на рачун острва Дијаоју и Јужног кинеског мора.

Кина озбиљно схвата заштиту својих територијалних вода (Фото: Синхуа)

Медији су дан раније објавили да су САД и Јапан поново потврдили да се Члан 5. америчко – јапанског безбедносног споразума примењује на кинеска острва Дијаоју и изразили велику забринутост због ситуације у Јужно-кинеском мору. Као одговор на то, портпаролка Министарства Хуа Чунјинг навела је да је став Кине према острвима Дијаоју и Јужном кинеском мору доследан и јасан, као и да кинеска влада и њени грађани имају непоколебљиву одлучност и вољу за очувањем свог територијалног суверенитета.

Хуа Чунјинг (Фото: china.org.cn)

Америчко – јапански безбедносни споразум је производ Хладног рата и не сме да се употребљава као изговор за нелегалне тврдње Јапана и да штети територијалном суверенитету и повезаним правима, рекла је Хуа. Тренутно је ситуација у Јужном кинеском мору стабилна, а да дијалог и координација између Кине и земаља југоисточне Азије (АСЕАН) напредују. Хуа је истакла да би САД и Јапан, које нису заинтересоване стране у Јужном кинеском мору, требало да поштују напоре земаља у региону да мирно реше отворена питања кроз сарадњу и преговоре. „Кина позива САД и Јапан да учине више да допринесу регионалном миру и стабилности", рекла је портпаролка Министарства. Извор: cri.cn

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бурна историја острва Диаоју:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА