Најновије

САНКЦИЈЕ? Трамп је нашао болну тачку Кине, а последице таквог рата осетио би цео свет!

Можда су то поново само речи. Ако не, онда прети трговински сукоб између Кине и САД. Он би погодио и Немачку, као и сиромашне Американце.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Амерички председник Доналд Трамп затражио је ових дана од свог пуномоћеника за трговину да испита однос Кине према интелектуалном власништву.
То да у Кини постоји мало свести о кршењу ауторских права и велика спремност на плагирање у подручју дизајна и технике познато је и у Немачкој. Овде се сваке године додељује "Плагиариус", ружни патуљак са златним носом, ономе ко краде интелектуално власништво. Било да је реч о канцеларијским столицама, мерачу притиска или славини - ове године су фалсификатори робних марки из Кине поново били видно заступљени међу онима који су примили ову негативну награду.
Трамп због тога жели детаљно да проучи кинеску трговинску праксу. Уколико повереник за трговину Роберт Лајтизер открије прекршаје, Кини прете трговинске санкције, поручио је Трамп.

Немачка привреда узнемирена

На реакције из Кине није требало дуго чекати. Пекинг је Сједињеним Државама запретио противмерама. Кина неће "седити скрштених руку", саопштило је Министарство трговине. Немачка привреда је узнемирена.
- Сукоб између две највеће светске економије имао би негативне последице и по немачку економију - каже председник ДИХК-а (немачке привредне коморе) Ерик Швајцер за лист "Ноје оснабрикер цајтунг".
Но, постоје бројни разлози да се све не узме тако озбиљно. Доналд Трамп је већ много тога најављивао, али мало тога и спровео. Њему би Кина такође била потребна као политички партнер уколико се даље заоштри конфликт са Северном Корејом.
Марко Вагнер из "Комерзбанке" наводи и трећи разлог.
- Постоји велики број америчких фирми које желе да продају своје лиценце у Кини. И оне наравно не сматрају да су рестрикције против те азијске земље добре - наводи Вагнер.

Преусмерени трговински токови би могли користити Немачкој

Наравно, постоји ризик да ипак дође до трговинског сукоба. Он би наравно могао да поприми различите размере. Ако Американци само ограниче увоз из Кине, онда би немачка привреда свакако могла да профитира. Јер онда ће, како каже Вагнер, доћи до "преусмеравања трговине".
- Онда се више неће увозити челик из Кине, већ он мора бити увезен из других делова света - каже Вагнер.
На пример, из Немачке.
Другачије би могло да буде ако би Трамп против Кине увео бројне мање, не тако драстичне, али неугодне мере. У том случају би немачка економија заиста могла да буде негативно погођена. Наиме, Немачкој је важно да свим њеним трговинским партнерима иде добро, да нигде нема застоја и тиме она може да одговори на потребе њених муштерија широм света. Због тога председник ДИХК-а Ерик Швајцер ипак упозорава.
А подаци говоре следеће: Кина у САД извози робу у вредности од 462,6 милијарди долара. Тиме 18,3 одсто комплетног кинеског извоза иде у САД. То је 21,4 одсто од целокупне вредности робе и услуга које САД увозе. Пре свега реч је о робама широке потрошње. Стога у ДИХК-у постављају више реторичко питање: којим машинама ће та роба бити произведена? Често то нису само машине које се извозе у Кину из Немачке, него су то и немачка предузећа активна у Кини и које раде на кинеском извозу, пише Дојче Веле.

Царине ограничавају куповну моћ

Царине на кинеску робу широке потрошње, наравно, осетиће се и у САД. Наиме, царине чине увоз скупљим.
- Велика већина америчких конзумената ће испаштати због те политике и то посебно они са мањим примањима. Милионерима са Менхетна нису потребне јефтине увозне мајице - каже професор Стефан Котс, с Института за светску економију у Килу.
А заиста за робе широке производње буде морала да се плаћа висока цена, хоће ли Американци тада још моћи да купују немачке аутомобиле у досадашњем обиму, питају се у ДИХК-у. Са сваком од земаља, Кином и САД, немачка економија има трговински обим у висини од готово 170 милијарди евра, дакле укупно око 335 милијарди евра, што је добрих 15 одсто од укупног износа немачке спољне трговине. Председник ДИХК-а је зато уверен у то да у трговинском рату постоје само губитници.
Прочитајте ОВДЕ зашто је америчка тајна служба пред банкротом због Трампа?
Извор: DW/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

A шта о односима Кине и Америке каже војни коментатор Мирослав Лазански?

Бонус видео

Прети ли нови рат Америке и Кине?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА