Најновије

Кина оптужује да је крив, Москва да је ескалирала ситуација, а Трамп Северној Кореји поручује...

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да су све опције за одговор Северној Кореји на столу, а након што је Пјонгјанг испалио балистичку ракету изнад Јапана.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

"Свет је примио последњу поруку Северне Кореје јасно и гласно: тај режим је показао презир према суседима, према свим чланицама УН и према минимуму стандарда за прихватљиво међународно понашање", рекао је Трамп у саопштењу које је објавила Бела кућа, преноси Ројтерс.
Према његовим речима, претње и "дестабилизујуће акције" само повећавају изолацију севернокорејског режима у региону и међу свим државама на свету.
"Све опције су на столу", рекао је Трамп.

Пекинг: Тензије достигле критичну тачку, делимичну кривицу сносе и САД и Јужна Кореја

Кина је данас упозорила да су тензије на Корејском полуострву достигле "критичну тачку" након што је Северна Кореја испалила балистичку ракету преко северног Јапана, али је и навела да делимичну кривицу сносе и САД и Јужна Кореја.
Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг је позвала све стране да се уздрже од провокација и поновила позив Пекинга Пјонгјангу да обустави тестирање ракете у замену за обуставу америчко-јужнокорејских војних вежби.
Ситуација је сада "досегла критичну тачку која се ближи кризи", казала је Хуа, истичући да истовремено постоји шанса за поновно покретање мировних разговора.
Хуа је навела да су САД и Јужна Кореја "одржавале једне за другом заједничке војне вежбе" и да су "извршиле војни притисак на ДПРК (Северну Кореју)", пренела је агенција АФП.
Она је, мислећи на санкције УН, нагласила да је чињеница да притисак и санкције "не могу фундаментално да реше проблем".
Кина је те санкције подржала, али је и позвала на мировне преговоре, подсетила је француска агенција.

Експерти: Досад најпровокативнији потез

Експерти сматрају да најновије лансирање севернокорејске ракете представља досад најпровокативнији потез Пјонгјанга.
У ранијим случајевима када је Северна Кореја слала ракете преко Јапана тврдили су да носе сателите, а овога пута је други случај.
Ракета, за коју се верује да је "хвасонг-12", осмишљена је да носи велики нуклеарни терет средњег распона, сматрају стручњаци.
"Ово је изузетно храбар и провокативан потез који је забрањен по међународном праву", казао је за ББЦ Џон Парк из школе Харвард Кенеди.
Северна Кореја испалила је ракету која је прелетела преко северног Јапана и пала у воде Тихог океана код острва Хокаидо, саопштиле су Јужна Кореја и Јапан.

Лавров: Северна Кореја да се повинује резолуцијама

Русија инсистира да се Северна Кореја повинује резолуцијама које се односе на њен ракетни програм, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
"Што се тиче испаљивања ракета из Северне Кореје, ми се држимо резолуција УН и инсистирамо на томе да Северна Кореја мора да поштује те резолуције", рекао је Лавров на конференцији за новинаре током посете Уједињеним Арапским Емиратима.

Москва: Ситуација иде ка ескалацији

Русија је јутрос саопштила да је изузетно забринута због ситуације у Северној Кореји, упозоривши на "тенденцију ка ескалацији".
"Видимо тенденцију која води ка ескалацији...и изузетно смо забринути због општег развоја ситуације", изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков, јавила је Риа Новости, а пренео АФП.
Шеф Међународног комитета Савета федерације Константин Косачов изјавио је данас да најновији ракетни тест Северне Кореје показује да претња Пјонгјанга о испаљивању четири ракете у воде у близини америчке територије Гуам није блеф.
Косачов сматра да недавно усвојена резолуција Савета безбедности УН, која се односи на ракетни програм Северне Кореје, није постигла свој циљ јер се "ситуација претворила у билатерални спор између Северне Кореје и САД", пренео је Ројтерс.
Пјонгјанг је испалио ракету у уторак рано ујутру по локалном времену, пренео је Ројтерс, који подсећа да је последњи пут 2009. године пројектил који је испалила Северна Кореја прелетао Јапан.
Савет безбедности УН ће тим поводом током дана одржати ванредну седницу.
Јапанска телевизија НХК јавила је да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо.
Према наводима јужнокорејске војске, ракета је испаљена из региона у близини Пјонгјанга око шест сати ујутру по локалном времену, летела је око 2.700 километара и достигла висину од 550 километара.
Систем за упозорење јапанске владе Ј-Алерт саветовао је становницима те области да предузму мере предострожности, али је телевизија НХК јавила да нема знакова оштећења.
Абе је изјавио да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити јапански народ.
"Пружићемо максималан напор да чврсто заштитимо животе људи", рекао је Абе новинарима у кратком обраћању при уласку у своју канцеларију на хитан састанак сазван због испаљивања ракете.
Пентагон је потврдио да је Северна Кореја испалила ракету која је прелетела Јапан, али и нагласио да она није представљала претњу по Северну Америку.
Прочитајте ОВДЕ шта је Трамп ново рекао о Русији што ће вас запањити.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ратне игре Трампа и Кима.

Бонус видео

Влада Јапана објавила је како има право пресрести било коју ракету која наруши њихов ваздушни простор. Северна Кореја одбацује претње које јој је упутио амерички председник. Званични Пјонгјанг истиче како су Трампове претње бесмислене и како ће на њих одговорити силом. 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА