Најновије

КИМ НИЈЕ ЛАГАО: Ако севернокорејска ракета експлодира изнад САД, убила би 90 одсто становништа!

Током празника Четврти јули, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је нарeдио тестирање нове унапређене ракете коју су западни аналитичари оценили способном за интерконтинентално путовање.

Интерконтинентална ракета (Фото: Јутјуб)

ICBM, названа Hwasong-14, или КН-14, је летела путањом за коју амерички стручњаци за одбрану верују да би могла угрозити Аљаску или делове Западне обале.
То значи да је Пјонгјанг ближи развоју способности да детонира нуклеарни уређај над САД, стварајући електромагнетни импулс (EMP) који би могао избрисати велике делове електричне мреже, финансијског система, и кључне инфраструктуре које контролишу бране, постројења за пречишћавање воде и нуклеарне електране.
Није се све ово догодило у вакууму. Др Питер В. Прај, шеф особља Конгресне EMP комисије који је служио у Дому за оружане снаге и CIA, истакао је jош пре пар месеци, заједно са бившим амбасадором и директором CIA Џејмсом Вулсијем, да би такво оружје, уколико би експлодирало директно над САД, убило око 90 одсто становништва.
Мејнстрим медији, и неки званичници који би требало да имају више знања, настављају да тврде да Северна Кореја још увек нема способност да оствари своје претње да ће напасти САД нуклеарним оружјем. Лажно разуверавање је пружено америчком народу о томе да Северна Кореја није “демонстрирала“ да може да умањи нуклеарну бојеву главу довољно да се може испоручити ракетом, или изградила возило за интерконтиненталне балистичке ракете способне да продру у атмосферу и дигну у ваздух неки амерички град.
Ипак, свака нација која је изградила нуклеарно оружје и ракете дугог домета, као што је то учинила Северна Кореја, лако може превазићи релативно једноставније технолошке изазове умањења и дизајна возила.
Заправо, Ким је недавно фотографисан како позира поред нечега што би врло лако могло бити умањено нуклеарно оружје спремно да се монтира на ракету.
И не само то, него Северна Кореја такође побољшава своју способност лансирања ракета са подморнице. У априлу 2016. године, CNN је известио да су се способности Пјонгјанга у овом пољу такође драматично побољшале. “Способност Северне Кореје за лансирање са подморнице је од вица постало нешто веома озбиљно,“ рекао је један амерички званичник. “САД то помно посматрају.“
У августу су Nationalsecurity.news објавиле да је Северна Кореја лансирала балистичку ракету са подморнице која је путовала око 500 километара, и одлетела у идентификациону зону јапанске ваздушне одбране. Званичници су претпоставили да је та ракета била KN -11. Ракета је лансирана са једне од севернокорејских подморница Синпо класе, која може путовати 1.000 километара под водом, без прекида. Ова претња је довољно стварна да САД, Јужна Кореја и Јапан повећавају своје вештине лова на подморнице.
Додајте томе и чињеницу да САД повећавају своје вештине ракетне одбране, као и распоређивање средстава ракетне одбране у Јужној Кореји.
Али, колико је вероватан такав напад од стране Северне Кореје? То зависи од тога шта раде САД и њихови савезници у региону.
Председник Доналд Трамп, секретар одбране Џејмс Матис и државни сектретар Рекс Тилерсон су јасно ставили до знања да Северна Кореја са нуклеарним наоружањем и са средствима да испали то оружје било где изнад америчког тла, представља јасну и тренутну опасност за Америку и да то неће толерисати. Дакле – превентивни војни напад је опција коју нико у Белој кући или администрацији није искључио.
Много тога би требало да се догоди пре тога – као што је придобијање председника Јужне Кореје Мун Џае-ина, који много више воли дипломатију од сукоба у решавању питања Северне Кореје.
Ако би се то догодило, већина стручњака за Северну Кореју – и неки севернокорејски дезертери – верују да би Ким лансирао све што му је преостало, укључујући и нуклеарно и хемијско оружје. Уследио би рат. Погледајте топ пет интербалистичких ракета у свету.
Прочитајте ОВДЕ зашто су војни експерти мислили да Кореја заправо блефира да је лансирала интерконтиненталну балистичку ракету.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Свет страхује од нуклеарног рата.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА