Најновије

СЕНЗАЦИЈА У СИРИЈИ: Север Хомса полаже оружје, Руси направили договор са терористима (ВИДЕО/МАПА)

Договор о стварању зоне де-ескалације на северу Хомса постигнут је између представника Министарства одбране Руске Федерације и терориста тзв. Слободне сиријске армије. Преговори су вођени у египтском главном граду, Каиру.

Руска војна полиција се распоређује на северу Хомса (Фото: Јутјуб)

Прекид ватре је ступио на снагу у поноћ а руске снаге су почеле да  постављају контролне пунктове северно од Хомса и три базе за надгледање споразума. Игор Конашев саопштио је да споразум обугхата 84 насеља у којима живи 147.000 људи а који се налазе у великој терористичкој енклави северно од града Хомс. Споразум не обухвата борце  Хаџат Тахтрир ал Шама и Исламске државе. Конашев је рекао да ће руска полиција надгледати поштовање примирја, допремање хуманитарне помоћи и лекова у подручије које је потписало споразум као и да ће сви рањеници бити лечени у руским или сиријским болницама.

Teрористичка територија се налази између два велика сиријска града, Хомса и Хаме, а смиривање ситуације у овом делу Сирије олакша ће путну комуникацију између ова два града што ће бити значајно за економију земље. Зоне де-ескалације за сада обухватају део југа Сирије и поједине терористичке енклаве на истоку Дамаска. Северни Хомс је трећа зона де-ескалације која је успостављена. Ово ће дати могућност сиријским трупама са овог  дела фронта да се придруже офанзиви на истоку Хомса и борбама за Џобар и Ајн Терму код Дамаска. Напредовање САА у Деир Ез Зору погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Извештај Soutfront.org o напредовању САА на истоку Хомса.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА