Најновије

КНИН, 22 ГОДИНЕ КАСНИЈЕ: "Само немојте изазивати, неће вам нико дирати ауто на том српском паркингу"

Млади из Книна нису превише заинтересовани за запаљиве политичке говоре и реторику која се, као и сваке године у време када се обележава годишњица "Олује", може чути у медијима. Напротив. Без обзира на националност, младе људе највише мучи како да пронађу посао и опстану у граду у коме нема перспективе.

Книн (Фото: Јутјуб)

Јурај Филиповић, новинар портала 100posto.hr посетио је Книн и разговарао са младим људима који су рођени 1995. године, а који, како се наводи, "политику презиру и само желе град без мржње и корупције".

"Српски паркинг"

Сам Книн Филиповић описује као "дотериван" уочи 22 годишњице "Олује" напомињући да се на улицама могу видети тек по који војник или војни камион.
Екипа портала аутомобил је паркирала у центру Книна, међу возилима са београдским таблицама, чији су власници, како се наводи, дошли код родбине на одмор.
"Само немојте изазивати, неће вам нико дирати ауто на том српском паркингу", добацила је госпођа из пекаре.
Филиповић пише да је Книн град који исфорсирано заблиста једном годишње и то 5. августа.
"Тада је сав у сјају, смештајни капацитети су пуни, ресторани и кафићи ни не затварају врата, а локално младо становништво, засићено од политизовања, најрадије се зачаури и пасивно посматра како њихов град након свега окопни још мало више него годину раније. То се углавном догоди после сваког политичког говора. Овде више нема ничега, ни културног садржаја, ни превеликог избора за образовање, нема посла, ничег што би младе задржало у Книну", наводи се у тексту.

Млади само желе посао

Екипа портала разговарала је са неколико 22-годишњка, рођених у време "Олује".
Тони Шоштар, који има полу брата Србина, каже да је време мржње и инцидената на улици због националности прошло, и да је "углавном подношљиво". Он сам одрастао је у Немачкој, али каже да је "доста тога чуо о рату" и да је "мишљења да он никоме ништа добро није донео", а да га у будућности једино интересује како да нађе посао и прехрани породицу.
Николина Ивковић потврђује да се у Книну тешко живи и да је тешко наћи посао. Иако је, како је рекла, "маштовито замишљала Олују о којој јој је отац причао", каже да на прославу коју организује хрватска власт неће ићи.
- Тог дана радим, зарадићу дневницу. Не видим разлог због ког би требало да будем у првим редовима. Зар ме то чини већом Хрватицом? - пита Николина.
Једна од саговорница је и Ивана Радић. Ивана је рођена у Сомбору, а живи и студира у Книну.
- Одрасла сам овде, зашто не бих овде градила свој живот? Међуљудски односи су коректни, нико се не обазире више на националности осим оних младих инфицираних политком и поделама. Мислим да би овде више желели да раде у струци, а не да размишљају ко је Србин или Хрват. Не треба причати о Олуји, чињеница је да је мој народ страдао. Родитељи су ми ретко говорили о томе, рекли су ми да се на то не треба враћати и трљати со на ране. Свако има право да слави шта хоће и да се понаша како хоће - истакла је Ивана.
Прочитајте ОВДЕ најпотресније приче из избегличке колоне током "Олује".
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Книн је град који се бори са високом стопом незапослености, лошом инфраструктуром и одласком младих. 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА