Најновије

МЕДИЈИ: Ево која је држава тајно помагала нуклеарни програм Пјонгјанга!

„Телеграф“ наводи да Министарство спољних послова Велике Британије покушава да сазна да ли су „садашње и бивше нуклеарне силе“ можда помогле Ким Џонг Уну да направи пробој у програму развоја нуклеарних бојевих глава и ракета.

Севернокорејске ракете (Фото: Јутјуб)

Британске власти сматрају да Северна Кореја можда дугује Ирану за најновије успехе у развоју нуклеарног оружја, пише лист „Телеграф“.
Извори у влади сматрају да је мало вероватно да су севернокорејски научници сами могли да дођу до таквих достигнућа. Раније је то изјавио и министар спољних послова Борис Џонсон.
„У овом тренутку истражујемо околности како је ова земља успела да направи такав технолошки скок. Проверавамо да ли је у томе улогу имала нека садашња или бивша нуклеарна сила, намерно или не“, рекао је дипломата за „Телеграф“.
Џонсон није рекао ко је могао да пружи наводну помоћ Пјонгјангу. Према информацијама листа, на врху списка „осумњичених“ за пружање једног дела тајне помоћи налази се Иран. Лист није прецизирао чиме су ове сумње мотивисане.
Сврха истраге је у томе да ће откривање такве везе дати дипломатама нове полуге притиска на Северну Кореју, истичу новине.
Истовремено, „Телеграф“ наводи да се под сумњом британске власти нашла и Русија. О овој претпоставци није дато више детаља.
Северна Кореја извела је 3. септембра своју шесту и најснажнију нуклеарну пробу, саопштивши да је детонирала унапређену хидрогенску бомбу за ракету дугог домета. Нешто пре тога, Северна Кореја је тестирала балистичку ракету која је прелетела преко територије Јапана.
У суботу је стална мисија САД у Уједињеним нацијама објавила је да ће Сједињене Америчке Државе 11. септембра ставити на гласање нацрт резолуције Савета безбедности УН о санкцијама против Пјонгјанга.
Прочитајте ОВДЕ шта је Ким Џонг Ун поручио ново?
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски се пита да ли стиже Трећи светски рат?

Бонус видео

Чиме је Мирослав Лазански шокирао регион а тиче се Северне Кореје?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА