Најновије

КАТАЛОНЦИ ИПАК НЕЋЕ СУКОБ:ЕУ посредује између Барселоне и Мадрида?!

Градоначелница Барселоне Ада Колау позвала је Европску унију да посредује око одржавања референдума о независности Каталоније у ауторском тексту објављеном у британском дневнику "Гаријан".

Каталонија на ивици ескалације (Фото: Јутјуб)

Моја обавеза као градоначелнице је да позовем Европску комисију да отвори простор за посредовање између шпанске и каталонске владе у циљу проналажења договореног и демократског решења, написала је градоначелница Барселоне, пренео је АФП.
Барселона не жели сукоб који би имао непредвидиве последице, истакла је Колау и додала да је уверена да ни већина европских партнера Шпаније то не жели.
Колау је против независности, али је осудила понашање "бескомпромисне владе" премијера Маријана Рахоја" у Мадриду, рекавши да је она погоршала ситуацију са каталонском регионалном владом.
Правне радње против каталонских званичника ће само повећати друштвене напетости и блокирати било какве могућност проналажења излаза из сукоба, написала је градоначелница Барселоне.
Каталонска полиција упозорила је јуче на појаву грађанских немира уколико шпанске власти затворе биралишта и на тај начин спрече одржавање референдума о независности Каталоније, заказаног за 1. октобар.
Каталонска влада одлучила је да се тај референдум одржи, упркос томе што влада у Мадриду покушава на све начине да одврати Каталонију од таквог потеза, пренео је АФП.
Шпанска влада саопштила је у уторак да ће регионална полиција преузети контролу над било којим бирачким местом уочи одржавања референдума о независности Каталоније, заказаног за 1. октобар, јавља Ројтерс.
Како наводи АП, шпанска влада наредила је регионалној полицији Каталоније да идентификује званичнике у локалним школама и другим јавним зградама за које се очекује да ће бити коришћене као бирачка места на референдуму.
Шпанско МИнистарство унутрашњих послова у Мадриду саопштило је у уторак и да је наређење да се забележе лични детаљи званичника полицији дао врховни државни тужилац у Каталонији.
Главни шпански државни тужилац Хосе Мануел Маса одбио је да искључи могућност хапшења председника Каталоније Карлеса Пуџдемона због његовог инсистирања на одржавању референдуму о независности те шпанске покрајине.
Шпански тужиоци упозорили су да би званичници који су укључени у било какве припреме референдума могли бити оптужени за грађанску непослушност, злоупотребу положаја или јавних фондова.
Тужиоци су, такође, рекли полицији да испита и напоре за промовисање референдума и наредили кривичну истрагу више од 700 каталонских градоначелника, који су обећали да ће сарађивати у вези са гласањем на референдуму.
Шпански премијер Маријано Рахој позвао је недавно каталонске лидере да признају да не могу да одрже референдум о независности Каталоније.
Шпанска влада прогласила је најављени референдум о независности Каталоније неуставним. Погледајте ОВДЕ Путинов шах-мат у Сирији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово је била реакција шпанске полиције на референдум:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА