Најновије

ЕНГЛЕЗИ ТВРДЕ: Данас тестирана хидрогенска бомба је пет пута јача од оне бачене на Нагасаки!

Би-би-си јавља да је у Северној Кореји данас тестирана бомба пет пута снажнија од оне бачене на Нагасаки, 9. августа 1945. године. када је убијено 74.000 људи.

Атомска бомба (Фото: ЈуТјуб)

Од 2006. до данас шест тестирања нуклеарне бомбе 
Иако је Северна Кореја 2005. обећала да ће прекинути свој нуклеарни програм у замену за помоћ у производњи енергије, 2006. је извршила своје прво подземно тестирање нуклеарне бомбе. Сеизмичка мерења су показала да је бомба била знатно мања од оних које је САД бацио на Хирошиму и Нагасаки 1945. Исте године је први пут тестирала и балистички пројектил. 
Савет безбедности УН-а одговорио је наметањем опсежних санкција, на шта је Северна Кореја наставила са својом тактиком заваравања међународне заједнице. Након преговора са САД-ом, Јужном Корејом, Јапаном, Русијом и својим главним трговинским партнером и политичким савезником Кином, потписала је нови споразум о демонтирању својих погона за производњу нуклеарног оружја у замену за помоћ у храни и осталим потрепштинама. Након што је поново одбила приступ инспекторима, 2009. је извршила друго тестирање нуклеарне бомбе, на што јој је СБ УН наметнуо нове санкције. 
Ким Џонг Ун дошао је на власт као 27-годишњак након смрти свог оца 2011. те брзо и брутално учврстио своју власт. 2013. је погубио свог ујака Јанг Сонг Таека, који је у званичном саопштењу Пјонгјанга описан као "одвратни људски шљам, гори од пса, који је починио три пута проклета дела издаје". 
Исте године је извршио треће нуклеарно тестирање, које је његова комисија за националну одбрану отворено описала као припрему за скору "тоталну акцију" против САД-а, "заклетог непријатеља корејског народа". 2016. је изведено четврто и пето тестирање - ово пето било је највеће до данас, с бомбом за коју се процењује да је била снажна као она бачена на Нагасаки - 10 до 20 килотона, преноси загребачки портал "Индекс". 
Посљедња препрека способности Северне Кореје за нуклеарни напад је технологија лансирања нуклеарне бојеве главе на балистичком пројектилу. Иако је већ успешно лансирала више балистичких пројектила (последњи у јулу ове године), а америчка обавештајна агенција ДИА сматра да има и бојеву главу довољно малену за инсталирање на пројектил, не зна се може ли она "преживети" лансирање у свемир и поновни улазак у атмосферу надомак циља. Стручњаци процењују да би Пјонгјанг могао да има потпуно функционални интерконтинентални балистички пројектил с нуклеарном главом већ до 2020. године 
Битни датуми севернокорејског нуклеарног програма, од првих напетости 1989. до сад 

- 1989. сателитски снимци - 

Амерички сателитски снимци открили су постојање нуклеарног центра у Јонгбјону, северно од Пјонгјанга. Вашингтон је оптужио Северну Кореју да развија нуклеарно оружје, што је комунистички режим оповргнуо. 

- 1994. умро Ким Ил Сунг - 

21. октобра, три месеца после смрти севернокорејског челника Ким Ил Сунга ког је заменио син Ким Џонг Ил Пјонгјанг је с Вашингтоном потписао билатерални споразум. Северна Кореја се обавезала да ће укинути свој војни нуклеарни програм у замену за градњу цивилних реактора. 

- 2002.-2003. раскид односа - 

У октобру 2002. Вашингтон је оптужио Пјонгјанг да има тајни програм обогаћивања урана, кршећи тиме споразум из 1994. У децембру, Северна Кореја протерала је инспекторе Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА). 
У јануару 2003. повукла се из Споразума о неширењу нуклеарног оружја, а у јуну признала да жели да развије нуклеарно оружје. Две године касније објавила је да га поседује. 

- 2006. први тест - 

Северна Кореја спровела је 9. октобра први нуклеарни тест. Савет безбедности УН-а изгласао је увођење санкција, које су проширене у неколико наврата. У јуну је Северна Кореја извела експериментална лансирања седам пројектила, укључујући пројектил далеког домета Таеподонг-2. 

- 2007. нафта у замену за разоружање - 

Пјонгјанг је 13. фебруара пристао да укине свој нуклеарни програм и прими инспекторе ИАЕА-е у замену за милион тона горива и скидање са америчког списка терористичких држава. У мају, ИАЕА је објавила да је нуклеарни комплекс у Јонгбјону затворен. 

- 2009. нови раскид односа, други тест - 

Северна Кореја лансирала је 5. априла ракету далеког домета која је пала у Тихи океан. За Вашингтон, Токио и Сеул, реч је била о прикривеном тестирању пројектила Таеподонг-2. Пјонгјанг је напустио преговоре с пет велесила (Јужна Кореја, Кина, Русија, САД и Јапан) покренуте у августу 2003. Одлучио је да реактивира свој нуклеарни програм и прекине сурадњу с ИАЕА-ом. 
Северна Кореја објавила је 25. маја да је "успешно" извела други подземни нуклеарни тест. 

- 2011. Ким Џомг Ун - 

Ким Џонг Ил умро је 19. новембра. Његов млађи син Ким Џонг Ун, млађи од 30 година, преузима његово место. 

-2013. трећи тест - 

Северна Кореја изводи 12. фебруара трећи подземни нуклеарни тест, мањих размјера. 

- 2016. четврти и пети тест - 

Северна Кореја изводи 6. јануара четврти подземни нуклеарни тест. Тврди да је тестирала хидрогенску бомбу, у шта је већина стручњака сумњала. СБ УН усваја до тада најстроже санкције против Пјонгјанга. 
Пјонгјанг је потом 9. септембра објавио да је извео пети нуклеарни тест, мале нуклеарне бојне главе која се може ставити на пројектил. То је био "најснажнији" тест до тада, по Сеулу. 

- 2017. Трамп против Кима - 

Амерички председник Доналд Трамп послао је 8. априла према Корејском полуострву носач авиона Карл Винсон, у пратњи три ратна брода, након што је Северна Кореја испалила балистички пројектил у Јапанско море. Погледајте ОВДЕ како су Корејци тестирали хидрогенски бомбу. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледало бомбардовање Нагасакија:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА