Најновије

ВУЧИЋ У САРАЈЕВУ: Србија ће надокнадити штету Босни и Херцеговини

Дошао сам да у Сарајеву кажем да Босна и Херцеговина у Србији има правог и искреног пријатеља, који то показује поштовањем територијалног интегритета и јачањем политичких и свих других веза, поручио је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре у Сарајеву, након разговора с највишим руководиоцима БиХ.

Загрљај Вучића и Изетбеговића у Сарајеву (Фото: ЈуТјуб)

- Најважније што желим да кажем, без обзира што знам да многи неће у то да поверују и да се понеко од оних који су за мене гласали неће обрадовати, јесте да сам у Сарајево дошао да кажем да БиХ у Србији има искреног и правог пријатеља, рекао је Вучић на прес конференцију заједно с Драганом Чавићем, хрватским чланом и председавајућим босанског Председништва. Како је навео, БиХ је у региону најзначајнији привредни партнер, с годишњом разменом која прелази милијарду и 525 милиона евра, а додао је, верује да је и Србија највећи партнер БиХ у региону. Грађанима БиХ поручио је да је сигуран да ће се уверити у искрено пријатељство Србије: - Желим да поручим грађанима, без потребе да се било коме додворавам, и без обзира на њихову националну припадност, да ће у то да им је Србија пријатељ моћи да се увере у наредним годинама.

Србија спремна да измири своје обавезе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има дуг и обавезу насталу после потапања земљишта због изградње хидроелектрана Зворник и Бајина Башта, у које је само Србија улагала, те да се разговара да се те обавезе после 25-26 година измире. - То је велика и важна вест за БиХ, рекао је Вучић у Сарајеву, одговарајући на питања новинара на прес конференцији. Упитан о наводном дугу од 1,5 милијарди евра, Вучић је рекао да дуг није толико висок. - О каквим проценама говорите, где сте нашли 1,5 милијарду евра? Покретана су питања, али у другом неком смислу, хидроелектрана Зворник и Бајина Башта и мислим да можемо да се договоримо око тога без проблема. Плашим се да вас је неко погрешно информисао, много је то пара и за БиХ и за Србију, рекао је Вучић. Он је поновио да је Србија уложила новац у те две хидроелектране. - Спремни смо да разговарамо, јер Бошњаци имају земљиште на обали која припада Србији и спремни су да им дамо посебна права како и на који начин да користе ту земљу, рекао је председник Србије.

Договор о олакшицама у трговини

Председник Србије Александар Вучић и председавајући босанског Председништва Драган Човић сложили су се данас да би мање баријере у трговини донеле позитиван ефекат земљама региона, те изразили наду да ће сутрашњи разговор ресорних министара бити у том смислу конкретнији. Они са са заједничке прес конференције поручили да би приближавање и изједначавање неких елемената у трговини у региону значајно олакшало пословање привредницима, а грађанима донело уштеде. - Царинска унија коју сам предложио, видео сам то одмах, изазвала је доста негодовања, истина не и Босне и Херцеговине, али сам видео да су се неки побунили. И даље сам уверен да је важно најпре приближавање, а затим изједначавање трошкова и дажбина, мислим да је то добро, ако уосталом погледамо шта и како раде у Европи, рекао је Вучић на прес конфернцији одговарајући на питања новинара. То би, како је приметио, показало нову снагу „балканске шесторке”, снаге која, уверен је, може да донесе значајан раст и да буде партнер Унији, можда и значајнији него што су то неке земље чланице. - Спремни смо да о том питању разговарамо, да формирамо делегацију за уклањање баријера, свих процесних проблема који стоје, јер само на храни бисмо, с мање чекања, на границама, рецимо, уштедели између седам и десет одсто, навео је Вучић. Додао је да се данас о тој теми искрено разговарало, те поновио да би решење било у интересу и једне и друге земље, а да је лично уверен да милијарду и по евра, коилики је тренутни трговински промет БиХ и Србије, врло брзо можемо да доведемо до две милијарде. - А онда више неће бити важно ко кога воли, то постаје свеједно, после тога само зависимо једни од других и наш боји живот ће зависити од тога, поручио је српски председник. Нема више политичких игара, остаје као наш заједнички циљ да чувамо стабилност и мир, а то је, уверен сам, опредељење свих данас, закључио је. Ова милијарда и по данас, а сутра две, надовезао се Човић, примарни је инетрес БиХ. - Треба олакшати свим бизнисменима, да немају више запрека. Верујем да је то крајњи и искључиви показатељ колико смо спремни на промене у будућоности, рекао је Човић и додао да ће се сутра све то видети и приликом разговора о конкретним стварима, изразивши очекивање да проблем може бити сасвим решен до краја године.

Свечани дочек

Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у Сарајево, где се током своје прве билатералне посете БИХ у својству шефа државе састао са члановима Председништва БиХ Драганом Човићем, Бакиром Изебеговићем и Младеном Иванићем. Вучићу је на сарајевском аеродрому приређен свечани дочек, а дочекали су га министар спољних послова БиХ Игор Црнадак и градоначелник Сарајева Абдулах Скака. Председник Србије у БИХ борави данас и сутра и то је прва посета из Србије на председничком нивоу након шест година. Вучић ће посетити и Храм рођења пресвете Богородице - Саборну цркву у Сарајеву, где ће се састати са Митрополитом дабробосанским г. Хризостомом. Другог дана посете, разговараће са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. Председник Вучић састаће се и са председавајућим Савету министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.
Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА