Најновије

КРЕЋЕ ОФАНЗИВА НА ХАРКОВ! Чека се само старт за ударац руске армије

Сада је заузето и место Очеретино, које се налази на доминантном узвишењу северно од Авдејевке и тренутно се воде борбе за околну Новобахмутовку и Соловјево. Ово је важан искорак, али опет тактичке природе, на ком можемо видети како офанзива узима маха, изјавио је Звинчук.

Телеграм је постао важно средство информисања јер на њему нема цензуре, а скорашњи удари по кључним објектима у Харкову, указују да се припрема офанзива на други највећи град у Украјини, изјавио је Михаил Звинчук, војни блогер, покретач пројекта и телеграм канала "Рибар" са милион и 200.000 пратилаца, ког су репортери РТ Балкан имали прилику да интервјуишу током његове посете Београду. 

Са најпознатијим руским војним блогером разговарали смо о ситуацији у зони СВО, скорашњем окршају Ирана и Израела, пројекту "Рибар", значају ОСИНТ-а (Open Source Intelligence) и самог Телеграма.

ПОГЛЕДАЈТЕ: Удари руске авијације на Јужно-доњецком правцу - моћни Су-25 у акцији (ВИДЕО)

О току СВО, стању на фронту и напредовању руских снага 

Оснивача "Рибара" најпре смо питали за мишљење о тренутној ситуацији на фронту, руској офанзиви и томе шта се може очекивати у наредном периоду.

"Видите, стално говорим и потврђујем у свим својим изјавама, да смо тек сада почели да преузимамо тактичку иницијативу на различитим правцима. Наш фронт се у појединим областима не помера – нпр. део од Купјанска до Лимана, тамо су у току борбе за такозване 'шумске колибе', рекао је он и додао:

"Да, успели смо да направимо померање на Бахмутском правцу, ослободимо Хромово, Ивановскоје,  Богдановку и приђемо периферији Часовог Јара. Али напад тамо је прилично тежак. Прошло је годину дана откако смо ослободили Бахмут (Артјомовск) и тада смо могли да кренемо на Часов Јар. Сада, насупрот наших снага стоји добро утврђено упориште на брду које се не може лако заузети, стога не треба очекивати да ће град пасти тек тако."

Сличне офанзивне операције на тактичком нивоу спроводе се и на Авдејевском правцу наводи он, јер је пробој код овог индустријског града створио могућност за даље напредовање и нападе на другу и трећу линију одбране западно од Авдејевке.

"Сада је заузето и место Очеретино, које се налази на доминантном узвишењу северно од Авдејевке и тренутно се воде борбе за околну Новобахмутовку и Соловјево. Ово је важан искорак, али опет тактичке природе, на ком можемо видети како офанзива узима маха", сматра Звинчук.

Што се тиче питања о евентуалној офанзиви на Харков, руски блогер сматра да ће "време показати да ли ће напад на овај град почети у мају или јуну" и додаје да је приметна промена у систематском приступ дејства по циљевима.

"Руше се ТВ торњеви у Харкову и онеспособљавају објекти енергетске инфраструктуре, да би се прекинуле све комуникације непријатеља и изазвао одлив становништва из града, како би се цивилна популација Харкова заштитила од борбених дејстава", изјавио је он. 

Све то, тврди Звинчук, указује на свеобухватне припреме за почетак офанзивних операција на овом правцу. Он наводи и да Русији тренутно није потребан нови талас мобилизације, јер већ постоји довољан број људи, добровољаца, који се свакодневно пријављују и уписују у војне регистре.

"Можда ће се одржати неки догађаји за ширу мобилизацију, али у теорији сада имамо довољно људи. Друго је питање где су они? Они су на другој и трећој линији, на полигонима за обуку, још нису распоређени у зону сукоба. Стога нова 'озлоглашена' мобилизација највероватније неће бити потребна, довољно је пронаћи људе који су већ ту", изјавио је он.

Украјинска несташица наоружања, муниције и људства

Са војним блогером разговарали смо и о наративу заступљеном у Украјини и на Западу, везаном за несташицу наоружања, војне опреме, муниције и људства унутар украјинске војске.

"Украјински званичници и украјинско становништво воле да плачу и причају о томе колико су сиромашни и несрећни. Цео Колективни запад и читав свет су дужни, да их снабдевају, штите и уопште да се боре за њих. Приговарање и просјачење је њихова стална тактика. Баш због тога не треба обраћати пажњу на ово", оцењује Звинчук понашање званичног Кијева.

Када су западни медији у питању, он сматра да они делују као информативни ресурси у корист произвођача унутар одбрамбене индустрије, јер омогућавају лобирање за одређене одлуке – усмерене на повећање обима посла ових предузећа, њиховог финансирања и развој читаве одбрамбене индустрије.

"Оружане снаге Украјине, такође, имају и довољно војног особља. Њихов мобилизациони потенцијал је и даље 10-12 милиона људи, посебно ако се има у виду да њихово становништво није старо, а доња граница за мобилизацију се такође не смањује, бар не драстично. То што су је свели на 25 година није толико битно. Тамо ће почети да регрутују децу од 16 година. Зато има довољно људи", оцењује Звинчук.

Проблем за Украјину, тврди он, лежи у томе што не могу све одједном да их мобилишу и пошаљу на фронт, јер би то довело до побуне. Такође, украјинска војска нема довољно средстава да их опреми и наоружа, нити официра који би их контролисали.

"Стога се сви они постепено, у фазама, шаљу на фронт. Да Оружане снаге Украјине немају људе и наоружање, сада не би било планова да се у јулу или августу заврши регрутација још пет бригада које треба да оду на фронт. Осим тога, формира се цео засебни марински корпус, који такође мора да се бори. За све ово има новца, људи и опреме", објашњава он.

ГОРИ ЦЕЛА УКРАЈИНА: Жестоки ударци руске армије, разваљивање целе инфраструктуре

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА