Најновије

ОНИ ЋЕ ЗАУСТАВИТИ ШИРЕЊЕ ЗЛА НА ЕУФРАТУ! Долазе да помогну Курдима и да запечате ирачку границу! (МАПА/ВИДЕО)

Велики напад Исламске државе на положаје Сиријских демократских снага (СДФ) подржаних од стране САД-а у подручју Хајина у сиријској провинцији Деир ез Зор изазвао је озбиљну забринутост ирачког војног руководства.

Јединице народне мобилизације (Фото: Јутјуб)

Док СДФ наставља да тврди да ситуација у тој области остаје под потпуном контролом, чини се да је стварна ситуација сасвим другачија. Од почетка напретка Исламске државе прошлог викенда, терористичка група је заузела неколико битних позиција СДФ-а.


Ирачке Јединице народне мобилизације (ПМУ) објавиле су званично саопштење у којем се наводи да ПМУ мобилише своје трупе и шаље појачања на границу са Сиријом. Покрет ПМУ је осмишљен тако да спречи терористе ИД да нападну СДФ са територије Ирака.



Према неким извештајима, јединице ИД су заузеле некадашње позиције СДФ-а у близини границе. Међутим, сукоби су сада у току. У најгорем случају, напад Исламске државе може још једном дестабилизовати сиријско-ирачку граничну област.


Џеп Хајин је већ дуго био главно упориште Исламске државе у Сирији. Коалиција под вођством САД и њени "савезници" из СДФ-а нису журили да се суоче са овом претњом, јер присуство ИД у Сирији пружа САД формално оправдање да задрже америчке снаге у земљи погођеном ратом. Међутим, сада изгледа да је овај приступ можда проузроковао неке проблеме за америчке заступнике.

Исламска држава је задала страховит ударац снагама курдског СДФ-а. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снаге ирачких Јединица народне мобилизације (Хашд ал Шаби или ПМУ) већ су пре годину дана биле присутне на сиријско-ирачкој граници

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА