Најновије

ИЗРАЕЛ НА ОПАСНОЈ ИВИЦИ: Како у Сирији уништити С-300 и зауставити Русе …

Након објаве руског министарства одбране и спољних послова да ће Сирији испоручити системе С-300, Израелци сада покушавају решити проблем које борбене авионе систем не може открити и како уништити С-300 сиријске противваздушне одбране.

С-300 (Фото: РИА)

Према руском стручњаку, ако се стелт авион Ф-35 успе пробити у простор који је покривен системом С-300, руска ће војска добити важне информације о овом авиону америчке производње.

Ове информације ће омогућити руским војним експертима да побољшају перформансе својих радарских система.

“Али да ли Пентагон даје Израелу зелено светло за такав ризик? То је главно питање “, рекао је стручњак.

Из овог осетљивог разлога би израелско ваздухопловство за потенцијалну мисију уништења система С-300 могло користити авионе Ф-15 и Ф-16.

Даве Мајумдар, израелски војни стручњак који пише за амерички часопис The National Interest, каже како четврта генерација борбених авиона не би успела пробити систем С-300, али борбени авион Ф-35 би.

“Израелски пилоти се дефинитивно могу носити с 1 батеријом С-300, али са мрежом ових система никада”, рекао је Дејв и додао како би пилоту у том случај морали тражити “слепе тачке”.

Даве Мајумдар је нагласио како ефикасност система С-300 јако зависи о локацијама на којима су распоређени, као и оперативној јединици која њима рукује.

“Показано је да израелски пилоти имају тајне авио линије које следе. На пример, када су бомбардовали Хаму и Алепо, изгледало је да долазе ниоткуда “, рекао је израелски војни стручњак.

То је могуће само ако су израелски инжењери способни копирати кодове одговора, а затим, у одређеним случајевима, да без претходног упозорења прате америчке борбене авионе који лете дуж јорданске и ирачке границе “, закључио је Даве Мајумдар.

У последње време се воде бројне расправе о могућности израелског ваздухопловства да уништи напредне системе С-300, које је Русија вероватно већ испоручила Сирији и у току је њихова интеграција са осталим системима сиријске и руске противваздушне одбране.

Војни стручњаци наводе неколико примера када су Израелци успели неутралисати непријатељску противваздушну одбрану, као на пример 1969. када су израелски падобранци преузели совјетски П-12 радарски систем намењен египатској војсци и преселили га у Израел.

Затим су извршили тешке ракетне нападе, слично нападима на сиријску војску током либанског рата 1982. године.

Израел је 2007. потпуно онеспособио сиријске радаре у ширем подручју Деир Ез-Зора и авионима Ф-16 уништио нуклеарно постројење у којем су Иранци и стручњаци из Северне Кореје радили на производњи нуклеарног оружја. Али сви су то били стари системи који се не могу упоредити са модернизованом верзијом извоза коју је Русија одлучила послати у Сирију.

“Мислим да је оправдано да се одлучују о теренским операцијама и саботажама. Ако се икада догоди, уништавање пројектила С-300 се може спровести само далекометним и прецизним оружјима или тешким ваздушним нападима помоћу прецизних оружја “, изјавио је руски независни војни стручњак Антон Лавров.

Израелци имају довољно снаге да спроведу напад, али никада не могу превладати системе електронског ратовања С-300 без помоћи Американаца.

“Међутим, то би значило широк спектар операција уз пуно ангажовање Сједињених Држава”, додао је Антон Лавров.

У истом контексту, израелски војни експерт рекао је да Израел С-300 неће напасти из политичких, а не техничких разлога.

“Технички, све је могуће. Али то није кључ. Главно питање је може ли снабдевање Сирије системима С-300 довести Русију и Израел на руб директног војног сукоба “, рекао је израелски војни стручњак за руски Поглед.

“У Израелу у потпуности разумеју да ће С-300 затворити ваздушни простор за Израел”, рекао је Узи Рубин, утемељитељ израелске агенције за развој система ракетне одбране и један од кључних људи у производњи противракетног система Хетзе.

Но, као што смо раније рекли, највећи проблем за израелску војску су ЕВ системи који покривају источни Медитеран, Блиски исток и могу пратити кретања НАТО снага у Европи.

Руси тестирају ново оружје, нико није сигуран шта је у питању, а верује се да може да направи пакао у свемиру. Више о томе читајте ОВДЕ.

 

Извор: logicno. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА