Најновије

БРАМЕРЦ ПРИТИСКА ТУЖИЛАШТВА: ''Ратни злочинац пређе границу и у сигурној је луци"

Главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове Серж Брамерц наводи да је и даље недовољна регионална сарадња у поступцима процесуирања ратних злочина.

Серж Брамерц (Фото: Јутјуб)

Серж Брамерц је у интервјуу за сарајевски портал Кликс навео да се и даље дешава да неки извршилац ратних злочина "побегне у Србију или Хрватску и онда се ништа по том питању не може учинити".

Додао је да такве ствари отежавају процесуирање ратних злочина у региону.

Одговарајући на питање да ли ће у извештају Савету безбедности УН поменути "старе проблеме" недовољне регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина, рекао је да ће у извештају бити наведен одређен број критичних аспеката.

"Када је реч о сарадњи, она је добра између моје канцеларије и канцеларија главних тужилаца у Сарајеву, Београду или Загребу. Али оно што није никако добро, то је регионална сарадња. Управо смо то спомињали више пута и опет ћу то споменути у извештају", рекао је Брамерц.

На питање каква је истинска воља политичара у региону да реше ствари које су се десиле у прошлости, Брамерц је навео да је "прошле године сусрео са хрватском председницом (Колиндом Грабар Китаровић) у Њујорку".

"Прошле седмице имао сам састанак са председником Србије (Александром Вучићем) и мислим да постоји заједнички став да се реши питање несталих", рекао је главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове.

Брамерц је навео да је у "неприхватљиво" да политичари у БиХ "величају осуђене ратне злочинце и величају геноцид".

"То је оно што још подрива регионалну сарадњу. Како ћете истражитеље и тужиоце мотивисати да процесуирају особе које су њихове националности када имате политичке лидере који јавно говоре о осуђеним злочинцима на начин да их величају, да их позивају на официјелне догађаје и јавно изјављују хвалоспеве о њима. То је тотално неприхватљиво", указао је Брамерц.

Којим Србима је забрањено да уђу у Црну Гору, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта Брамерц тражи од Србије?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА