Најновије

ТАЧИ: Мировни споразум још није на видику

Тзв. председник Косова Хашим Тачи изјавио је, после учешћа на међународној конференцији у Белорусији, да постоји воља и Приштине и Београда за наставак дијалога и финализацију споразума у блиској будућности.

Тачи (Фото: Јутјуб)

Он је оценио да мировни споразум који „дефинитивно подразумева узајамно признање“ још није на видику.

Тачи је, како преноси РТК на српском језику, уверен да ће се „обе стране ангажовати да пронађу креативно решење“ и указао на „одлучност ЕУ и посреднице Федерике Могерини“, као и снажну подршку САД и свих земаља ЕУ“.

„За сада смо далеко (од споразума), али видим могућност, видим вољу међународне заједнице да се поспеши овај процес. На крају крајева, Косово и Србија одлучују о постизању мировног споразума који дефинитивно подразумева узајамно признање“, рекао је Тачи.

Он је одбацио могућност етничког прекрајања граница и пресељења становништва. „Ни под којим околностима неће бити граница по етничкој основи, миграције становништва, проблема и забринутости. Надам се и верујем да ће мировни споразум Косово – Србија донети мир и стабилност на читавом Западном Балкану“, рекао је Тачи.

Он се захвалио властима у Белорусији што су му омогућиле учешће на међународној конференцији која „шаље поруке мира“.

Тачи је рекао да је, осим с шефом дипломатије Белорусије, разговарао и са другим министрима спољних послова о могућностима сарадње са Косовом, питању Интерпола и либерализацији виза, навео заједнички закључак да је „дијалог једини пут“.

„Потребно је да се, што је пре могуће, постигне свеобухватан споразум Косова и Србије који подразумева узајамно признање и чланство Косова у УН“, оценио је Тачи.

Тачи је, како наводи РТК, поздравио одржавање данашње седнице Скупштине Косова на којој се расправљало о његовом учешћу у дијалогу са Београдом, рекавши да се само дебатом може изградити здрава демократија.

„Позивам све посланике, свих политичких партија (на Косову), да израде заједничку платформу и заједничку државну агенду како би имали тим који би се састојао и од опозиционих партија у дијалогу са Србијом. Не треба да водимо међусобне битке, већ треба да се суочимо са Србијом уједињени, јер само уједињени можемо да победимо“, поручио је председник Косова. он је оценио како данас, „када се цео свет удружује у подршци дијалогу, Косово треба да предузме своје одговорности и да не бојкотује дијалог“.

„Они који не седе за преговарачким столом су увек губитници. Ми смо седели у Рамбујеу – победили смо, сели смо у Бечу и победили смо, сели смо у Бриселу 2013. исход је био добар. Мислим да сада треба да се повећа одговорност сваког посланика и сваког политичког лидера, да гледа стратешки државни интерес, а не изборни интерес“, рекао је Тачи.

Он се, надам се да ће Скупштина Косова усагласити „заједничку платформу и да ће обезбедити већину у парламенту Косова за наставак процеса“. „Само широка политичка основа је гарант за будућност“, цитира РТК председника Косова Хашима Тачија који је поручио да је „будућност Косова у ЕУ и НАТО“, и сугерисао да се том циљу „треба посветити“.

Влада Црне Горе је повукла одлуку о забрани уласка у Црну Гору српским интелектуалцима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тачи: Нека се нико не плаши и не брине

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА