Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.
Према речима свештеника, жито за славу се не доноси за свеца већ за наше упокојене претке. Чак је и патријарх Павле у својој другој књизи "Да нам буду јаснија нека питања наше вере" објаснио исправност праксе да се жито спрема на празник Светог Архангела Михаила.
Кољиво или жито, спрема се не за свете који су умрли, већ како се у самој молитви за освећење кољива свештеник моли, да се кољиво приноси у славу Бога, "у част и спомен светог (изговара се име славе породице), и у помен оних који умреше у благочестивој вери".
Ово је најбитнији део молитве у којој се открива смисао припремања кољива за Крсну славу. Крсна слава са славским колачем и кољивом се приноси Бога ради и у част крсног светога као заштитника породице.
Кувана пшеница није симбол смрти, већ живота оних који су живели и који сада живе у вери са Богом и својом Крсном славом.
Истина је, такође, да су сви свеци живи, јер у Богу нико не може бити мртав - Бог је Бог живих, а не мртвих.
Погрешна пракса је вероватно настала услед чињенице да се жито спрема и за парастосе упокојеним ближњима. У оба случаја, жито представља жртву Богу и симболизује православну веру у опште васкрсење.
Та жртва се приноси Богу у име оног светитеља или упокојеног чије се име спомиње тога дана, или тог парастоса. Да ли је реч о светитељу који је живео, па се упокојио, или никада није прошао кроз биолошку смрт, попут Арханђела Михаила или Светог Илије, не прави никакву разлику у погледу жртава које се приносе Богу (славски колач, жито и вино).
Да ли ће Аранђеловдан бити прослављен уз посну или мрсну трпезу, зависи од тога на који дан пада. Ако пада у среду или петак, онда треба да буде посна.
Према народној поезији, цар Душан славио је светог архангела Михаила тако што је увек дочекивао госте стојећи, док му је анђео стајао на рамену. Једне године, да ли од умора, или немара, он се превари па седе, а анђео се наљути, удари га по крилу, и одлете.
Новчић са ликом кога сви веома добро знамо продаје се за скоро 40.000 динара. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Курир