Најновије

МИЛОГОРЦИ ПРОТЕРУЈУ 30 СРПСКИХ МОНАХА И МОНАХИЊА! Амфилохије: Наследници братоубица сад, у 21. веку, прогоне оне који нису родом из Црне Горе!

Црна Гора намерава да протера више од 30 монаха и свештеника Српске православне цркве. Са члановима њихових породица, реч је о педесетак грађана који раде у овој држави. Под велом прописа који регулишу пријаву боравишта, званична Подгорица затвара врата држављанима Србије који према домаћим законима не испуњавају услове да живе и обављају верску службу у овој држави. У Митрополији црногорско-приморској поручују да сви правни лекови нису исцрпљени и да борба за статус још траје.

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Да се спроводи насилно протеривање неподобних грађана више него јасно указао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Служећи литургију у Цркви Светог Спиридона у Ђеновићима, митрополит је упозорио да Црна Гора тражи да педесетак монаха, монахиња и њихових рођака напусти ову државу!

- Наследници братоубица и богоубица сад, у 21. веку, прогоне оне који нису родом из Црне Горе. Никада се то није догађало, ни под једном окупацијом, а данас се то дешава. То морам да кажем и нека то чују сви на које се односи - казао је митрополит током литургије у Ђеновићима.

Прогон српских свештеника, монаха и чланова њихових породица у Црној Гори траје већ више од осам година, а под ударом прописа режима Мила Ђукановића налазе се клирици СПЦ који нису рођени у Црној Гори, већ свој статус решавају пријавом боравишта у овој држави.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић каже, да је у средишту новог прогона тридесетак монаха, свештеника и чланова њихових породица који су до ове године имали уредно регулисано боравиште у Црној Гори. Министарство унутрашњих послова овај статус им није продужило.

Били су принуђени да изађу из Црне Горе до окончања поступка - објашњава прота Џомић. - Уложене су жалбе пред Управним судом. У појединим случајевима су одбијене, а део поступака је још у току.

Обрачун са клирицима Митрополије црногорско-приморске, којима Црна Гора није матична држава (већина је рођена у Србији, а у међувремену нису стекли црногорско држављанство), митрополит објашњава комунистичким коренима актуелне власти у Подгорици. Он смело поручује да би Ђукановић, пре него што уђе у решавање црквених питања, требало да најпре постане део Цркве:

- Мило нека се најпре крсти и постане члан Цркве Божје, да би могао да говори о цркви. Овако је само носилац безбожне братоубилачке идеологије. И нека не користи положај на ком се налази да манипулише Црквом Христовом која је, ево, кроз векове, поред свих гоњења и прогона, и свих покоља, опстала и остала. И опстаће - поручује Амфилохије.

Митрополит истиче да је "срамно што представници Црне Горе покушавају да наметну народу - непостојећу секту уместо цркве."

- Јесте да се Митрополија, по уставу краља Николе из 1905. године називала аутокефалном, али нико никада њу није прогласио аутокефалном. Пре свега, шта то значи аутокефална. Једна заједница, мора, пре свега, да буде Црква Божја да би онда могла да има и своју самосталну организацију. Како може нека заједница, која се скупља на друмовима и по улицама, и на трговима Јосипа Броза, да буде Црква - запитао се владика.

Наставак притиска на српски народ

Прогон клирика СПЦ наставак је репресије Ђукановићевог режима према Србима у Црној Гори и српском народу у целини - сматра историчар Александар Раковић, који се недавно нашао на црној листи српских интелектуалаца непожељних у Црној Гори.

- Црна Гора гради нови национални идентитет по угледу на хрватски. Пре неколико дана смо чули да је реч о "црногорском домовинском идентитету", који се чак и зове као хрватски. У њему једноставно за Србе - нема места. То објашњава репресију и прогон свештеника Митрополије црногорско-приморске - наглашава Раковић.

Црква створила државу

Проблем са боравиштем клирика СПЦ који нису рођени у Црној Гори огољен је 2011. године, када су државна врата затворена групи од осамдесетак монаха, монахиња, свештеника СПЦ и чланова њихових породица. Иза прописа који регулишу трајни, односно, привремени боравак у најмлађој европској држави тада је провејавала званична политика која, захтевајући пререгистрацију Митрополије црногорске-приморске, није прихватала СПЦ као пуноправну домаћу верску заједницу. Са аргументом да је у Црној Гори Црква створила државу, и да је природно старија од ње, Митрополија се до данас није регистровала пред државним органима.

Прочитајте ОВДЕ колико ће Црну Гору коштати 3Д радар од НАТО.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Црна Гора - има ли овде Срба?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА