Најновије

ВУЧИЋ: Албанци ће можда стићи до Смедеревске Паланке

Председник Србије Александар Вучић отворио је нову Хируршку болницу у Врању уз поруку да ће Србија наставити да напредује и да је нико и ништа неће бацити на колена, упркос нападима и притисцима са свих страна, посебно из региона, укључујући мере Приштине.

Вучић и Космет (Илустрација: Правда)

Вучић је поручио да ће Србија сачувати мир, али и да је нико неће бацити на колена.

Како је рекао, последњих недеља насрнули су на наш народ на Косову и Метохији и на Србију у целини, јер Приштина ради ствари које цивилизовани људи не раде, а нападају нас и са различитих страна из региона.

"Док се неки велики праве да не виде и не чују, већ ћуте, свима који мисле да је Србија једнако неодговорна и неозбиљна као некада, или слаба да издржи све притиске и да ће Србију бацити на колена - кажем вам да ћемо да чувамо мир, али да нас на колена нико неће бацити нити покорити. Србија ће ићи напред", поручио је председник.

Вучић је рекао да је и здравствени центар у Врању део напретка земље и да ће од понедељка грађани моћи да видите шта је све урађено.

Председник Вучић изјавио је да су после нових мера Приштине пале у воду све лажи албанских политичара с Косова да су за мир и дијалог, и поручио да нема силе која ће га приволети на разговор о било чему док се таксе не повуку.

Вучић је у разговору с новинарима рекао да је пун једа и бриге због такси које је Приштина увела и због онога што Хашим Тачи говори у међународним круговима.

"Пале су у воду све њихове лажи и неистине које су изговарали у западном свету. Они су увек говорили да су за мир и дијалог, да неће повећавати и погоршавати мере које су увели, а видимо да су све заједно урадили. Хашим и Харадинај раде заједно, ма колико се они лично не волели", рекао је Вучић.

Народ, истакао је, треба да зна коју врсту игре они играју. Тачијев саветник каже да наводно треба размотрити укидање претходних такси, а онда и Тачијеви посланици, као и сви остали, гласају за увођење нових.

Вучић је рекао да док се не укину таксе нема никаквих разговора. "Не постоји та сила на свету и тај човек на свету који ће да ме натера да разговарам о било чему док се таксе не повуку, ни Трамп лично да ме позове", истакао је председник Вучић.

Албанци ће можда стићи до Смедеревске Паланке

Председник Александар Вучић каже да нема разлога за страх због прича Албанаца да ће "стићи до Врања и Ниша".

"Не треба да се плаше, да ли су то њихове жеље и планови - јесу, да ли смо демографски угрожени - јесмо, али и они су у Прешеву и Бујановцу," рекао је Вучић.

Каже да је слушао Кадрија Весељија који каже да ће код Ниша да се зауставе.

"Добро, они су јаки и велики, ми мали и слаби. Можда стигну и до Смедеревске Паланке, видећемо", приметио је иронично Вучић. Додао је да иако Албанци тврде другачије, ни пола од 50.000 их нема у Бујановцу, али да се он томе не радује, већ да би желео да и Срба и Албанаца има више.

"Портпарол Кфора лаже, ни Росу не може на север"

Вучић је одбацио наводе представника за јавност Кфора да специјалне јединице косовске полиције, Росу, имају право да улазе на север покрајине.

"Што се Росу тиче, лаже тај из НАТО што је рекао да је то могуће. Лично сам био у НАТО и знам шта смо договарали и договорили - само две тачке", подвукао је Вучић у изјави новинарима. 

Казао је да је тада пре свега и причао о Росу, јер тада није ни било ФИТ-а и других јединица и да је договор постигнут како би се јасно дефинисало ко може да уђе на север, те да је уведен услов за "дуге цеви".

"Рекли смо тада да постоје два услова за њихов улазак, а она су кумулативна. Први је одобрење НАТО, а други одобрење локалних власти. То што се праве блесави у НАТО, и Албанци се праве блесави око свега што су потписали. То није први пут", констатовао је Вучић.

Указао је да се праве "блесави" и око Резолуције 1244 која постоји у писаној форми и која је документ највећег органа света.

"Немају право да улазе, што нама оставља право и могућност да гледамо да радимо у складу са формално правним и материјалним нормама", поручио је председник.

Зар нису Радоичића већ "истражили" и унапред осудили?

Поводом изјаве косовског тужилаштва да истражује улогу Милана Радоичића у вези убиства Оливера Ивановића, Вучић је упитао зар нису већ "истражили" Радоичића и унапред га осудили да је убица. 

"Зар нису ишли да га хапсе? Зар није убица? Како сада то истражују? Мене су убедили у многим медијима у централној Србији да је убица. Како сада у Приштини истражују његову улогу, а већ унапред су га били осудили и они и медији у Србији и Рада са Савског Венца која се лажно представља да је са КиМ?", казао је Вучић.

Констатовао је да изгледа има још да истражују, јер су лагали као и увек. Подсетио је да је у јавност изнео сазнања о убиству Ивановића до којих су дошли српски органи и додао да то свакако није случајно урадио.

"Ради се о њиховим причама, у којима је важно све свалити на Србију, и проводити најгоре мере против Србије", оценио је он.

Вучић је казао да је Србија спремна да ухапси сваког Србина за којег неко изнесе и најмањи доказ да је не убио, већ учествовао у убиству Оливера Ивановића. Додао је да је оно што, с тим у вези, причају Хашим Тачи и Рамуш Харадинај само "шупља прича".

Брину ме струје које желе удаљавање Српске од Србије

Председник каже да не може и не жели да одговара на речи Давора Драгичевића, оца несрећно страдалог младића Давида, које се односе на њега лично, већ да га брине то што такве изјаве показују да постоји снажна струја и у српском народу у Републици Српској, која жели њено удаљавање од Србије.

Како је рекао, постоје, нажалост, такви људи и такве струје и, мада је сигуран да је већина Срба у РС за блиске односе са Србијом, те струје су релативно снажне, можда на 3, 4, али и 10 или виссе одсто...

На питање да прокоментарише речи Давора Драгичевића "шта Вучић има да тражи овде? Ко је он? И он ће тамо (у Србији) добити шта треба", Вучић је рекао то шта ће он да додбије овде у Србији, то је у реду.

"Све што је лично, ја нећу да коментаришем, и тешко ми је да будем личан и да одговарам људима који су изгубили дете", навео је председник.

Људи, каже, њега лично могу да воле или не и на то имају право, али га је забринула реченица - "шта би неко из Србије имао овде (у РС) да ради?".

Поновио је да српска полиција није била у Бањалуци на дан хапшења Давора Драгичевића и приметио да је једини из Србије који је тог дана био тамо био Вук Јеремић, али да он није ни полицајац, ни представник неког државног органа.

"Та изјава је показала нешто друго, да постоји снажна струја у српском народу која жели удаљавање од Србије", указао је Вучић.

Вучић о Угљанину и кривици Србије за све и свашта

Вучић сматра да протестна шетња Сулејмана Угљанина и његових присталица у Новом Пазару под паролом "1918. година окупације Санџака" нема значај, нити забрињава, али да није безначајна порука, која стиже са разних страна, да је Србија крива за све и свашта.

"Ја сам мислио да су Срби најстрашније страдали у Првом светском рату, да смо изгубили више од милион и по људи, а онда сам схватио да смо ми у ствари угрожавали све и свима смо криви што смо преживели и доживели 1918. и у нову државу увели Хрвате, Словенце и друге који су после стварали своје државе", рекао је председник Србије новинарима у Врању.

"Видим да шетају свуда, за све је Србија крива од 1918, до Вучића Пиночеа", приметио је, уз опаску да је разумео ту поруку. Грађани, каже, не треба да се узбуђују због Угљанина.

"И Угљанин и други могу само да шетају. А све друго... па опет би могао само да прошета, али у другом простору", каже Вучић.

То је, понавља, оно што га брине, али је нагласио да је уверен да ће руководство РС и Србије имати снаге да то превазиђу и да граде најбоље односе, поштујући Дејтонски споразум и интегритет БиХ.

Председник о Орићу: Нисмо иста фела, ја нисам убица

Вучић каже да би тврдње Насера Орића како он, Вучић, хоће да га убије биле само бизарне, да не потврђују чињеницу да са разних адреса из региона непрестано стижу неке оптужбе на рачун Србије и њених власти.

Што се тиче Орића, приметио је да они свакако нису "иста фела": "Ја, за разлику од Орића нисам убица. Нисам никоме вадио очи, нисам никог клао и више бих волео да мене нема, него да морам некога да убијем. Њега да убијем, то је толико сумануто и бизарно да немам коментар", рекао је Вучић новинарима у Врању.

Истакао је да се нада да ће Орић једног дана одговарати за своје страшне злочине и да је као цивилизован човек уверен да ће Орић одговарати пред судовима. "Нисам ни знао да имамо дронове.. то тек набављамо и то кинеске, за 32 милиона евра, ако се не варам", додао је иронично.

Додао је да је македонски премијер Зоран Заев рекао да су се он (Вучић) и Орбан састали са Мицковским (Христијаном, лидером ВМРО-ДПМНЕ) и да је сумњиво шта су причали.

Вучић је истакао да је Мицковског срео у Хелсинкију, на Самиту ЕПП и да "ни две речи" није са њим проговорио, да никаквог контакта после тога није имао са њим, као и да никада са Мицкоским није разговарао о Николи Груевском.

"И за то вас оптужује човек који је допустио два дана пред извршавање казне некоме да тајно изађе са његове територије и то у Албанију. Који је са регуларним документима, без икакве потраге и потернице ушао и изашао из Србије. И ја сад питам шта је Србија ту крива", рекао је Вучић.

Истакао је да зна да је он свима крив и да разуме да је то зато што Србија више није "џак за ударање", није економски беспомоћна, већ напредује и штити свој интегритет, понос и достојанство.

"Изгледа да ни Хоџај, када је говорио о неким стварима, није баш напамет говорио", закључио је Вучић.

О опозицији и изборима

Када је реч о изборима, Вучић каће да они зависе од опозиције. „Ако их желе имаће их, ако не желе, имаћемо редовне изборе, али, како год било, резултат ће бити исти - људи више не желе лоповлук, нерад, неоговорност", поручује председник Александар Вучић.

"Избора нема, јер неки граде да би нешто остало иза њих, а на народу да је каже да ли то поштује . . . Ја сам поносан јер сам овде видео људе који су вредни, пристојни и који у обраћању својим политичким противницима не морају бар да псују, за разлику од других. Ти други нека псују.... Ми само желимо политичку борбу, да им кажемо шта мислимо о њихвом раду", рекао је Вучић.

Осврнуо се и на увредљиве политичке поруке, попут карикатуре Душана Петричића са насловне стране НИН-а.

"Научио сам да, када кажем да изградимо стадионе, они кажу да сам ја Пиноче. Ваљда данас кад сам отворио болницу, онда би требало да будем Менгеле... Шта ја на то да одговорим, шта на то да кажем и шта још да урадим...", рекао је Вучић.

Упитан како коментарише да опозиција на протестима сваки пут излази са новим захтевима, и заборави на оне испуњене, Вучић је новинарима рекао да се много озбиљно и студиозно баве „глупостима Ђиласа, Јеремића, Стефановића, и оног фашисте".

"Ја појма немам шта они хоће. Њих да слушам шта хоће нећу никада. Народ могу да слушам. Шта год они (опозиција) траже знам да је увек нешто што за крајњи циљ има да опљачкају Србију. Народ шта каже и тражи увек ћу пажљиво слушати", рекао је Вучић.

О новим детаљима убиства Оливера Ивановића можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић о разграничењу у Врању

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА