Најновије

КРИЗА АУТОРИТЕТА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Последице одлуке Приштине о таксама биће велике (ВИДЕО)

Чак и да се сутра укине одлука Приштине о таксама од 100 одсто за српске производе, последице ће бити велике, изјавио је министар трговине Расим Љајић.

Камиони на административној линији (Фото: Јутјуб)

Приштина неће стати, поставиће друге препреке које ће само погоршати прилике у региону, истакао је Љајић гостујући на РТС-у и додао да је трговина са предузетницима на КиМ у потпуности обустављена.

"Јуче смо имали податке од косовске Управе царина да је за 20 милиона евра мања испорука робе. На дневном нивоу, ми смо имали између 1,1 милион евра и 1,2 милиона евра, што је око 40 милиона евра на месечном нивоу... Чак кад је такса била 10 посто, дневна испорука је износила 140.000", рекао је Љајић.

Коментаришући тврдњу албанског премијера Едија Раме да су таксе уведене јер је Београд кршио споразум ЦЕФТА, Љајић је рекао да у томе нема "ни зрна истине" и поставио питање где се то Приштина и коме жалила на Србију.

"Ако видите мотиве и разлоге, они су потпуно различити, свако је наводио другачије разлоге. Прво Интерпол и кампања Србије у међународним организацијама, после су измислили безбедносне разлоге, онда наводно кршење ЦЕФТА споразума...", навео је Љајић.

Он, међутим, не верује да ће косовске власти сносити санкције, а од састанка Сталног одбора за стабилизацију и придруживање очекује само још један апел да се таксе укину.

"Не верујем да може ишта више од тога, волео бих да будемо изненађени оштром реакцијом. Ми се суочавамо и са кризом ауторитета Европске уније - ако не можете да решите овакав спор који је евидентан, како онда можете да посредујете у тражењу политичког решења за овај проблем", рекао је Љајић.

На питање ко саветује Приштину, министар одговара да је немогуће да их неко саветује на овакве потезе.

"Ово је сулудо... Могли сте да нађете милион других паметнијих начина ако сте хтели неку врсту конфронтације, а ви овде штетите региону, вашим грађанима, привредницима", рекао је Љајић.

Он сматра да Приштина нема излазну стратегију и да је циљ ових потеза да се издејствује нешто од ЕУ, како би се таксе укинуле.

"Са политичке тачке гледишта ово води само у нестабилност", истиче министар.

Коментаришући најаву трансформације косовских безбедносних снага у војску, Љајић наглашава да су таксе отвориле Пандорину кутију.

"Када су видели да за таксе не може нико да утиче, онда хајде све што смо имали као план да реализујемо. Ја мислим да се неће стати на томе, да ће се ићи са другим препрекама које ће погоршати укупне прилике у овом региону, уместо да идемо ка томе да тражимо решења", каже Љајић.

Последице овога ће бити јако велике, чак и сутра да се све укине, истиче министар Љајић.

Како су у УН прекинули Српкиње када су почеле да причају о Космету, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај прети горим мерама

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА