Најновије

Додик прави Војску Српске?

Уколико међународна заједница настави да тражи да Косово добије војску, онда треба реализовати идеју о враћању Војске Републике Српске. Оружане снаге БиХ ништа не доприносе Српској - том изјавом председник РС Милорад Додик поново је активирао причу о могућем оснивању војних снага које би биле под командом Бањалуке.

Додик (Фото: РИА)

Члан Комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да Додикова идеја није нереална, имајући у виду одредбе Дејтонског споразума:
- Оружане снаге БиХ су основане под великим притиском међународне заједнице, али нису дејтонска категорија. По "Дејтону", војску могу имати само ентитети. Институције РС морају да размишљају у правцу поновног оснивања Војске Српске, јер су Оружане снаге БиХ велики промашај.
Она као предуслов за формирање војске РС наводи политичко јединство:
- Сада смо подељени, па имамо представнике Савеза за промене у Сарајеву који раде мимо одлука институција РС, али и члана Председништва БиХ који такође не жели праву сарадњу са Српском.
И Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у Бањалуци, каже  да РС може да има своју војску, али да су проблем двоструки аршини међународне заједнице:
- Имате покушај да Косово добије војску иако тога нема у Бриселском споразуму, а с друге стране у Дејтонском споразуму пише да РС може имати војску, али се то не допушта. Ако се настави притисци међународне заједнице да Косово добије војску, онда не видим ниједан разлог да Српска поново не оснује своје оружане снаге.
Душанка Мајкић открива и да у БиХ постоје разни документи на државном нивоу према којима је циљ да се модернизују Оружане снаге, да се иде према НАТО савезу и да се заједно изводе вежбе:
- Став Српске је добро познат - ми не желимо у НАТО савез. И овде се види да Сарајево злоупотребљава Оружане снаге БиХ. А те снаге данас никоме не служе, осим да гутају по 270 милиона марака, колики им је годишњи буџет. А шта Српска има то тога? РС има Трећи пешадијски, који је део Оружаних снага БиХ и који само баштини историју Војске Републике Српске. Они су ту да се сете наших погинулих бораца и ту се, нажалост, завршава прича.
Ћеранић, такође, указује на покушаје међународне заједнице да војску БиХ угура у НАТО и закључује да би Српска оснивањем војске добила на безбедности.

Највише 10.011 војника

Јединствене Оружане снаге БиХ успостављене су 1. јануара 2006. године, након реформе одбрамбеног система и преноса надлежности са ентитетских на државни ниво.
Врховну команду има Председништво БиХ, које одлуке доноси консензусом, а ланац командовања наставља се преко министра одбране, начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ... Број припадника Оружаних снага и Министарства одбране је ограничен Законом о буџету, као и међународним обавезама, а одређен је максимум од 10.011 припадника.
НАТО преко Заева прави хаос на Балкану. Више о томе читајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик:Бићу Председавајући,дакле кандидат сам за Председништво БиХ! 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА