Најновије

СУСРЕТ У БРИСЕЛУ: Вучић данас "очи у очи" са Тачијем

Александар Вучић и Хашим Тачи требало би да се данас састану у Бриселу.

Вучић и Тачи требало би да се данас састану у Бриселу (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић требало би данас у Бриселу да се састане са косовским председником Хашимом Тачијем како би размотрили укупно стање у односима Београда и Приштине, примену постојећих споразума и разменили ставове поводом нове фазе дијалога о свеобухватној нормализацији односа.
Састанак у Бриселу организује висока представница ЕУ Федерика Могерини.
У позиву председницима Србије и Косова Могерини је нагласила да ће се 23. марта разговарати о "фази дијалога која се односи на свеобухватну нормализацију", као и да ће се "размотрити рад који је у току на примени постојећих договора".
У питању је први састанак на високом политичком нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине од почетка ове године, а трећи од како је прошле године формат политичког дијалога две стране прешао са премијера на председнике Србије и Косова.
У ЕУ напомињу важност интензивирања дијалога између Београда и Приштине уз очекивање пуне имплементације Бриселског споразума, али и постизање свеобухватног решења и правно обавезујућег споразума за пуну нормализацију односа две стране.
У Бриселу се пред састанак наглашава постојање паралелних процеса у оквиру дијалога коме посредује ЕУ - једног који се односи на примену постојећи договора из Брислског споразума и који се одвија на нивоу експертских делегација, и другог који се тиче свеоубухватне нормализације односа.
"Код техничког дијалога рад се наставља, интензивира се и иде у јасном правцу потпуне имплементације договореног. Када је реч о састанку на највишем нивоу, ту ће се погледати где смо у контексту имплементације договореног, а исто тако ће разговарати и о целовитој нормализацији односа и раду на нивоу председника", изјавила је порпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич.
Коцијанчич је потврдила и да се због неуспеха у постизању договара током овонедељне рунде техничког дијалога делегација Београда и Приштине по питању формирања ЗСО, енергетике и слободе кретања, неће отказивати или одлагати састанак Вучића и Тачија.
Председник Вучић и Тачи би, према сазнањима Тањуга добијеним из бриселских дипломатских извора, требало да се састану са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могери касно поподне.
Заједничкој радној вечери, према најавама, претходиће билатерални разговори Вучића и Тачија са Федериком Могерини.
Тачи каже да ради на томе да Србија призна Косово и да јој то буде законска обавеза. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић у Њујорку: Надао сам се већем разумевању за Србију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА